Kaheksa Kataloonia valitsusliiget pannakse vangi (70)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Madridi kohus teatas, et kaheksale Kataloonia endisele valitsusliikmele määratakse vanglakaristus. Eelvangistusse määrati ka piirkonna endine asejuht Oriol Junqueras.

Üks kohalik minister, kes lahkus ametist vahetult enne kui Kataloonia möödunud reedel iseseisvuse välja kuulutas, vabastatakse 50 000 euro suuruse kautsjoni vastu.

Kaheksa kautsjonita vangi mõistetud valitsusliikme seas on ka tagandatud Kataloonia asepresident Oriol Junqueras, kes viibib koos endise Kataloonia presidendi Carles Puigdemontiga Brüsselis.

Tagandatud Kataloonia valitsusliikmed ja parlamendisaadikud saabusid täna Madridis kohtusse, kus neid ootab piirkonna iseseisvuse väljakuulutamise eest mässusüüdistus. Endist presidenti, kes kohtusse ei ilmunud, võib oodata sunniviisiline kinnipidamine.

Hispaania prokuratuur taotleb Euroopa vahistamismääruse rakendamist tagandatud Kataloonia presidendi ja tema valitsuse nelja liikme üle, kes keeldusid Madridi kohtu ette ilmumast, teatas allikas Hispaania õigusorganitest.

Kohtukutse on saanud 20 Kataloonia poliitikut. Prokurör nõuab neile süüdistust mässus, mässule õhutamises ja vara omastamises. Süüdistused on seotud 27. oktoobri iseseisvusdeklaratsiooniga.

Madrid peatas pärast iseseisvusdeklaratsiooni Kataloonia autonoomia ja allutas piirkonna keskvõimule. Valitsus tagandati, parlament saadeti laiali ja 21. detsembriks on määratud erakorralised valimised.

Puigdemont sõitis pärast valitsuse tagandamist koos mõne ministriga Brüsselisse ega kavatse advokaadi sõnul kohtuistungiks Madridi naasta.

Madridi riigikohtu ette on kutsutud Puigdemonti 13-liikmeline valitsus ja kuus parlamendi juhatuse liiget.

Esimesena saabus kohtusse tagandatud valitsuse tähtsuselt teine liige, asepresident Oriol Junqueras.

Kuriteod, milles Kataloonia poliitikuid süüdistatakse, võivad Hispaania seaduste järgi kaasa tuua kuni 30-aastase vanglakaristuse.

Kohtusse ei ilmunud Puigdemonti kõrval veel tagandatud ministrid Clara Ponsati, Antoni Comín, Lluis Puig ja Meritxell Serret.

Kuut Kataloonia parlamendi liiget oodatakse paralleelse juurdlusega seoses ülemkohtusse. Nende hulgas on parlamendispiiker Carme Forcadell, kes on olnud aastaid üks iseseisvusliikumise juhte.

Ülemkohtu väravasse kogunes paarkümmend iseseisvusmeelset poliitikut ja valitud ametnikku omadele toetust avaldama.

Tänava vastaspoolel avaldas pool tosinat inimest meelt Hispaania lippudega ja nõudis häälekalt Kataloonia poliitikute vangipanemist.

Kataloonia tagandatud president Carles Puigdemont nõudis valitsusliikmete vabastamist

«Ma nõuan ministrite ja asepresideni vabastamist,» ütles Puigdemont Belgias tehtud avalduses, mida vahendas Kataloonia televisioon. Kaheksa vahistatu seas oli Puigdemonti asetäitja Oriol Junqueras.

Varem kirjutas Puidgemont Twitteris, et Kataloonia seaduslik valitsus pandi ideede pärast vangi.

Kataloonia erakonnad protestivad

Kataloonia vabariikliku vasakpartei ERC pressiesindaja reageeris neljapäeval Hispaania kohtuniku otsusele vangistada keskvõimu tagandatud Kataloonia valitsuse liikmed, kutsudes demokraate tulema välja ja «takistama selliste asjade toimumist 21. sajandil».

«Me ei anna alla, me ei ebaõnnestu, me võitleme lõpuni, lõpuni,» ütles Marta Rovira emotsionaalases avalduses, mis tõi tema silmadesse pisarad. «Sest meil on täielik õigus elada riigis, kus on rohkem õiglus, väärikust ja vabadust.»

Vangistatute seas on ka ERC-i kuuluv samuti ametist kõrvaldatud asepresident Oriol Junqueras,

Carles Puidgemonti erakonna PDeCAT peasekretär Marta Pascal sarjas kohtuniku otsust panna vangi demokraatlikult valitud valitsus üksnes sellepärast, et nad tahtsid oma kodanikele teistsugust tulevikku.

Ta ärgitas katalaane vastama rahumeelselt, kuid otsustavalt, et näidata Hispaania valitsusele, et on häbiväärne sekkuda Kataloona intsitutsioonide ja valitsuse tegevusse.

Kommentaarid (70)
Copy
Tagasi üles