Eesti bussijuhid on Soomest ringiga tagasi (8)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühistransport Helsingis
Ühistransport Helsingis Foto: Mihkel Maripuu

Eestis on märgata trendi, kus mõnda aega tagasi Soome tööle läinud bussijuhid on hakanud naasma siinsete bussifirmade palgale.

«Peamiselt, eks nad ikka Eestist teistest ettevõtetest tulevad, aga nüüd viimasel ajal on märgata ka tendentsi, et tullakse Soomest,» rääkis esmaspäeval oma Tallinna-Tartu kiirliini tutvustamisel GoBusi arendusjuht Kaur Sarv, kirjeldades olukorda, mis neil parasjagu tööjõu osas valitseb.

Jutt käib just Eesti päritolu bussijuhtidest, kes on mõnda aega tagasi siit parema palga lootuses lahkunud. Nende koju naasmise põhjuste seas toob Sarv ühena välja asjaolu, et Helsingis on valmimas Espoosse viiv metrooliini pikendus. «Tänu sellele koondatakse vist oma 200 bussijuhti,» märkis ta. 

Teisalt tahavad paljud bussijuhid olla rohkem koos oma perega, mistõttu on koju naasmine enamusele ainuvõimalik samm. «Nad tahavad olla rohkem kodus ja vaatavad, et Eestis on ka juba võimalik hästi töötada,» sõnas GoBusi arendusjuht.

Valdavalt maakonnaliine teenindav ja tellimussõite tegev GoBus ise on viimastel nädalatel võtnud juba kaks Soomest naasnud Eesti bussijuhti tööle. Hetkel käivad läbirääkimised ka kolmanda osas. «Ja nad ise ütlevad, et seal on veel huvilisi,» märkis Sarv.

Kuigi 1. novembrist käivitunud Tallinna-Tartu bussiliini 15 väljumise teenindamiseks läheb GoBusil vaja 23 bussijuhti, siis otsib ettevõtte uusi bussijuhte jooksvalt. «Juhtide osas on küsimus ka järelkasvu osas - keskmine vanus bussiettevõtetes on 56-59,» põhjendas GoBusi arendusjuht. 

Tema sõnul on bussijuhi amet täiesti sobiv ka noortele meestele, kes on kaitseväe teenistuse läbi teinud, aga ei ole veel teinud valikut edasise koolitee osas.

Teadjad räägivad, et Eestisse ei naase mitte ainult siit kunagi põhjanaabri juurde paremale palgale ära läinud eestlased. Näiteks on ATKO bussifirmas hiljuti tööle asunud ka üks Soome päritolu bussijuht.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles