Vabaduse väljaku juhtum oli tänavu esimene teenistusrelva kasutamine ründe peatamiseks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei tulistas Tallinnas Vabaduse väljakul noaga vehkinud meest.
Politsei tulistas Tallinnas Vabaduse väljakul noaga vehkinud meest. Foto: Liis Treimann

Politseinikud on viimase viie aasta jooksul kasutanud ründe tõrjumiseks teenistusrelva kokku kaheksal korral, teisipäevane tulistamine Tallinnas Vabaduse väljakul on käesoleval aastal esimene sarnane juhtum.

Politsei- ja piirivalveameti politseivanemanalüütik Armin Saarits ütles BNSile, et juhtumeid, kus korravalvur kasutab teenistusrelva ründe tõrjumiseks, on läbi aastate üksikuid. «Tulirelv on äärmuslik vahend ja võetakse kasutusele siis, kui kellegi elu on vahetult ohus,» ütles Saarits. Enamasti kasutavad politseinikud tulirelva ennetava hoiatuslasu tegemiseks ja sagedamini kasutatakse tulirelva mootorsõidukite sundpeatamiseks.

Saarits märkis, et politseinikud on viimase viie aasta jooksul kasutanud teenistusrelva ründe tõrjumiseks kokku kaheksal korral ning tänavu on politseinikud ründe tõrjumiseks kasutanud teenistusrelva vaid korra.

Tänavune ainus juhtum, kus korravalvur kasutas teenistusrelva ründe peatamiseks, leidis aset teisipäeval Tallinnas Vabaduse väljakul. Tallinna kesklinnas nugadega vehkinud mees ei allunud politseiniku korraldustele. Politseinik kasutas mehe peatamiseks teenistusrelva ning sooritas esmalt hoiatuslasud ning seejärel lasu mehe pihta. Mees sai raskelt vigastada ning viidi haiglasse. Mehe vigastused olid sedavõrd rasked, et ta suri haiglas.

2016. ja 2015. aastal kasutas politsei teenistusrelva ründe peatamiseks võrdselt ühel korral. 2014. aastal ei leidnud aset ühtegi sarnast juhtumit, 2103. aastal kasutas politsei teenistusrelva ründe peatamiseks kahel ja 2012. aastal kokku kolmel korral.

Viimase viie aasta jooksul on kahel korral inimene teenistusrelvast saadud tabamuse tõttu surnud. Üks neist juhtumistest leidis aset selle nädalal teisipäeval ning teine 2012. aastal Narva linnas, kus politseinik oli enesekaitseks teenistusrelvast maha laskma mehe, kes oli kahtlustuse järgi eelnevalt tapnud oma naise ning ründas ka korrakaitsjaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles