Marek Strandberg: Rohelised kutsuti Keskerakonna vargusi täis valitsemist ilusaks tegema (3)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond ja rohelised sõlmisid Tallinna botaanikaaias koalitsioonileppe. Allkirjad andsid Keskerakonna linnapeakandidaat Taavi Aas ja roheliste esimees Zuzu Izmailova.
Keskerakond ja rohelised sõlmisid Tallinna botaanikaaias koalitsioonileppe. Allkirjad andsid Keskerakonna linnapeakandidaat Taavi Aas ja roheliste esimees Zuzu Izmailova. Foto: Tairo Lutter

Erakonna Eestimaa Rohelised esimene eestkõneleja Marek Strandberg arvab, et Keskerakonna soov rohelistega käed lüüa pole siiras, kuid mõistab, miks Izmailova pakkumise vastu võttis.

«Roheliste volikkokku mittesaamisega sai Keskkerakond ülekaalu,» ütles Marek Strandberg naljatledes, et ehk on roheliste koalitsioonipartneriks võtmine on keskerakondlaste tänuavaldus.

Strandbergi sõnul on rohelised Keskerakonna jaoks ohutud, sest neil on volikogus null häält ja linnavalitsust ei ohusta. «Lisaks, avalikkuse jaoks on see otsus, millega Keskerakond poliitilist alust laiendab,» ütles Strandberg.

Tema hinnangul on roheliste kaasamine üks samm kaugema eesmärgi saavutamisel ja pole siiras. 

«Linnavalitsusse ja volikokku on liitunud inimesi, kellel on väga palju sellist idamaist valitsemishõngu. Seal on selliseid trikke ja nüansse, tögamisi ja positsioonisaavutamisi, mida tehakse mitte ühe või kahe, vaid kümne käiguga. Ja seda kõike planeeritakse,» ütles Strandberg.

«Keskerakonnal on vaja, et nende räpakas, vargusi ja idiootsusi täis linna valitsemine oleks ilusaks tehtud. Mis oleks, kui rohelised on seal kosmeetilistel põhjustel?» arutles Strandberg. 

«Rohelised on pannud ennast keerulisse olukorda. Nad peavad kuidagi seda avalikult kommunikeerima. Riigikogu valimisteks on see huvitav positsioon. Kas rohelised liidetakse Keskerakonnaga? Seda on ju varem tehtud. Ma ei tea kas see juhtub, aga inimesed käituvad nii veidralt, et kõik on võimalik,» rääkis Strandberg.

Strandbergi sõnul saab esimene tõsine proovikivi roheliste jaoks olema Reidi tee ehitus. «Izmailova on abilinnapeana see, kes selle projekti heaks kiidab. Väidetavalt pööratakse koalitsioonilepingu järgi Reidi tee puhul rohkem tähelepanu keskkonnaalastele aspektidele. No see ei tähenda ilmselt mitte midagi. Juba on astutud esimene samm sisutute poliitiliste tekstide esitamiseks. Näiliselt osteti endale Reidi tee legitiimsus. Anti ju lubadus keskkonnaaspekte vaadata, aga kõik hanked on väljakuulutatud,» ütles Strandberg.

Tema hinnangul on Reidi tee üks näide idiootide planeeritud linnakeskkonnast ja tunnistas, et rohelised panid end keerulisse olukorda.

«Teistpidi mõeldes, rohelised on olnud kuus aastat poliitliselt maastikult väljas. Keskerakonna pakkumise vastu võtmine oli väga mõistlik. Nende naeruvääristamine, et «oi vaadake, mis rohelised tegid,» on labane,» ütles ta.

«Teised soovisid teha ju täpselt sama asja. Raivo Aeg, Helmed, Vakra - kõik soovisid Keskerakonnaga koalitsioonilepingut teha,» ütles Strandberg. 

Strandbergi sõnul on oluline, et rohelised on pildil ja tahetakse midagi muuta. «Tuleb vaadata, kas rohelised seal on mängijad, vigurid või natukene mõlemat. On selge, et juhtida saab muutusi ja mitte staatikat. Selles mõttes on roheliste mõte Keskerakonnaga käed lüüa iseenesest tervemõistuslik samm.» 

Strandbergi sõnul on samasuguseid situatsioone on ka varem olnud ja ta pole märganud, et Keskerakonnas oleks helge muutus toimunud.

«See on plaan ja osa mingitest käikudest.» 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles