Valgevaal, kes hakkas käituma nagu delfiin (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevaal.
Valgevaal. Foto: www.flickr.com

Nelja-aastane valgevaal  kolis 2013. aastal elama Krimmi ühe suvituslinna delfiinibasseini, varem elas ta vangistuses koos oma liigikaaslastega. Üsna varsti hakkas vaal matkima delfiinide unikaalset vilistamist ehk omavahelist suhtlusviisi. 

Alguses olid kolm delfiini vaala basseini ilmumisest häiritud, üsna varsti muutusid omavahelised suhted aga sõbralikuks, kirjutab Discover. 2016. aastal sündis ühel emasel delfiinil poeg – viimane hakkas vaalaga veel eriti hästi läbi saama. Üheskoos tehti basseinis ujumistiire jne.

Venemaa teadlased Elena Panova ja Alexandr Aganov on uurinud loomade omavahelist suhtlemist delfiinibasseinis juba alates 2010. aastast. Pärast valgevaala saabumist asusid nad otsekohe helisid salvestama.

Helisalvestised näitasid, et valgevaala kutsungid olid alguses tema liigile omased. Pärast kaht kuud oli vaal hakanud matkima aga delfiinide vilistamist ja kutsungeid. Ta vilistas ja häälitses endale iseloomulikult ka edasi, kuid valgevaala tunnushüüet ta enam ei teinud.

Varasemad teadusuuringud on näidanud, et valgevaalad võivad imiteerida inimeste- ja lindude hääli. Kõne all olev vaal hakkas delfiine matkima aga selleks, et nendega kontakteeruda.

Valgevaal(beluuga, beluha) on looduslikult levinud Artika ja Lähis-Arktika meredes.

Teadusartikkel ilmus ajakirjas Animal Cognition

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles