Ole teadlik: insuldi sümptomite tundmine võib päästa elu

Janika Kõrv
, Tartu Ülikooli kliinikumi neuroloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida kiiremini insuldi raviga alustada, seda vähem kahju jõuab haigus teha.
Mida kiiremini insuldi raviga alustada, seda vähem kahju jõuab haigus teha. Foto: Shutterstock

Oktoobri lõpus tähistati kogu maailmas insuldipäeva, juhtimaks tähelepanu raskele haigusele, mille tõttu sureb Eestis üle 800 inimese aastas. Insult tekib äkki ning sümptomite äratundmine ja kiire sekkumine võib päästa elu.

Insult on äge haigus, millesse haigestub Eestis ligi 5000 inimest aastas. Haiguse raskusest ja koormusest ühiskonnale räägitakse palju, sest ligi kolmandik insulti haigestunutest sureb esimese kuu jooksul ja kolmandik ei parane täielikult. Haigestumine on eriti suur eakate puhul, kuid insult võib esineda ka tööealistel inimestel, noortel ja isegi lastel.

Kui insulti haigestumine püsib aasta-aastalt enam-vähem samal tasemel, siis suremus on Eestis aastatega langenud. 2008. aastal suri insulti 1575 inimest, 2013. aastal 1208 ning 2015. aastal 856 inimest. Kogu maailmas saab üks inimene kuuest oma elu jooksul insuldi ning iga kuue sekundi järel sureb keegi insuldi tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles