Sootska Aarne Leima on konkursi „Kultuuri Tegu 2017“ nominent

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmekordne Setomaa ülembsootska, sootska Leima Aarne
Kolmekordne Setomaa ülembsootska, sootska Leima Aarne Foto: Erakogu

Setomaa kolmekordne ülemsootska Aarne Leima ja tema eestvedamisel Seto Kuningriigis Luhamaal aset leidnud „Setomaa külad“ jõudis Kultuuri Koja konkursil “Kultuuri Tegu 2017” viie nominendi hulka. Võitja kuulutatakse välja 3. novembri õhtul Rakveres.

Kokku laekus Eesti Kultuuri Koja poolt korraldatavale konkursile 33 tegu ning Koja eestseisus valis nende seast viis nominenti:

  • Loomeinimeste avalik ühispöördumine “222 kiri” (esitaja: Toomas Kiho)
  • Setomaa kolmekordne ülemsootska AARNE LEIMA ja tema kultuuriprojekt „Setomaa külad“ (esitaja: Piret Torm-Kriis, Setomaa 14.ülemsootska)
  • Elamustuur Laste Vabariik (esitaja: Eesti Kultuurikorraldajate Liit)
  • Mahe-Eesti arenguidee ja riigi mahekäsitluse kontseptsioon: EESTI – ARUKAS JA MAHEKULTUURNE RIIK (esitaja Leonhard Koort)
  • Konrad Mäe elulooraamat (esitaja: Piret Mäeniit)

„Setomaa külad“ toimus sel suvel Luhamaal aset leidnud Seto Kuningriigi raames. Seto kuningriiki ehitasid 5.augustil 2017 oma maketid üles kümmekond Setomaa küla, nii hetkel Setomaal elujõulised kui ajaloolised, praeguseks kadunud külad. Tutvustati külade ajalugu ja tänast päeva, külade igapäevaelu ja eriilmelisusi, toodangut ja kultuuri. Ühtlasi olid külad ka sealt pärit inimeste kokkusaamise kohaks.  Külade teema Kuningriigis oli uuenduslik, mis tugevalt liitis erinevatest eluvaldkondadest  ja generatsioonidest inimesi.

Nagu Setomaa paikneb hetkel kahel pool Eesti-Vene kontrolljoont, nii olid ka Kuningriigipäeval esindatud külad mõlemalt pool kontrolljoont. Külade esindused olid teinud palju tööd otsides andmeid külades elanud inimeste ja nende eluviiside, samuti seal olnud hoonete kohta. 

„Tegemist oli väga kõneka kultuuriprojektiga, mis tutvustas ja väärtustas Setomaa külaühiskonda tuues esile sealse kultuurikeskkonna erinevaid tahke ning teadvustas küla rolli kultuuri sisemise jõu allikana,“ ütles Setomaa ülembsootska Piret Torm-Kriis, kes Seto Kuningriigis toimunud Setomaa külad konkursile esitas.  „Külad olid külastajatest pungil juba enne Kuningriigipäeva avamist kuni hiliste õhtutundideni – külade põhjalikud väljapanekud koos pakutavate tegevustega köitsid ja andsid kõneainet terveks päevaks ja pärast sedagi.“

Seto Kuningriigi külade teema tekitas loomingulise õhkkonna andes inspiratsiooni ka Eesti teistele paikadele külade kui ühiskonna meelelaadi olulise osa esile tõstmiseks.

Kuninga külaks valiti Seto Kuningriigis Pööni küla, mis asub teisel pool kontrolljoont.

Vaata videot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles