USA kodanik vahistati Zimbabwe diktaatori solvamise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe diktaator Robert Mugabe.
Zimbabwe diktaator Robert Mugabe. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Zimbabwe politsei pidas täna kinni USA kodaniku, keda süüdistatakse Twitteris diktaator Robert Mugabe solvamises, ütlesid advokaadid ja Ühendriikide saatkond.

Saatkonna pressiesindaja David McGuire ütles, et politsei võttis Martha O'Donovani kinni täna.

O'Donovani advokaadi teatel ei ole politsei talle veel süüdistust esitanud, kuid väidab, et tema IT-aadressilt tulnud säutsud solvavad presidenti.

Ameeriklanna töötab kohalikus noortele suunatud sotsiaalmeediaväljaandes Magamba TV.

Mugabe määras oktoobris ametisse küberjulgeolekuministri, mida aktivistid seostavad sooviga sotsiaalmeediat vaos hoida. Uut ministrit hakati nimetama ka Whatsappi ministriks, sest kardetakse, et inimesi hakatakse vahistama sotsiaalmeedias sõna võtmise tõttu. 

Kuigi paljudel riikidel on küberjulgeolekuga tegelevad osakonnad mõne ministeeriumi alluvuses, siis Zimbabwe on esimene riik, kus loodi terve ministeerium. 

Organisatsiooni Zimbabwe Advokaadid Inimõiguste Eest sõnul on nemad viimastel aastatel esindanud ligi 200 inimest, keda on süüdistatud presidendi solvamises.

Robert Mugabe.
Robert Mugabe. Foto: ALEXANDER JOE/AFP/Scanpix

Zimbabwe on kümneid aastaid vaevelnud majandusraskustes, samuti on töötuse protsent ülimalt kõrge. 93-aastasel Mugabel pole sellest hoolimata tõsisemaid rivaale. Ta on valitsenud Zimbabwet alates 1980. aastast, võites presidendivalimised ka 2013. aastal.

Mugabe oli aastatel 1980-1987 Zimbabwe peaminister. Alates 1987. aastast on ta olnud ametis presidendina. 

Opositsioonierakonnad avaldavad sageli Mugabe vastu meelt, väites, et ta on riigi valitsemiseks liiga vana ja on majanduse põhja viinud. Riigipea sõnul on ta valmis valitsema riiki kuni surmani, kuigi ta on nõus kaaluma tagasiastumist, kui seda soovib tema partei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles