Kliendid pagevad Venemaa suurimast pangast

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha
Raha Foto: pexels.com

Juba teist kuud järjest täheldab Venemaa juhtiv pank Sberbank nii eraisikute kui ka ettevõtete arveldusarvete tühjenemist, kirjutas Finanz.ru.

Riigile kuuluva Venemaa suurima panga poolt investoritele mõeldud internetilehelt ilmneb, et augustis-septembris viisid tavainimesed pangast välja 80 miljardit rubla, mis vastab ligi 1,2 miljardi euro suurusele summale. Ettevõtted viisid samal ajal välja ligikaudu sama koguse raha ehk 82 miljardit rubla.

Portaali hinnangul kasvas raha väljavool sellest riigipangast ligi kolm korda, võrreldes tavapärasega. Kusjuures eraisikute arvetelt on kokku välja viidud 85 miljardi rubla väärtuses ja korporatiivklientide poolt 374 miljardi rubla ehk 5,5 miljardi euro võrra.

Raha väljavoolu tõttu tekkis Sberbankis rublade puudus, mida otsustati korvata riigieelarve abil. Seetõttu kasvas Sberbanki võlg rahandusministeeriumi ees 222 miljardi rublani, mis vastab 3,3 miljardi euroni. Tegemist on poolega kogu sellest summast, mida riigikassast pangadeposiitidesse paigutati.

Tegemist on ka suhteliselt kalli rahaga, mille aastane intress on 8,5 protsenti.Samal ajal lähevad elanike hoiused Sberbankile maksma veidi rohkem kui 5 protsenti aastas.

Rublade nappuse all kannatavad kolm suurimat riigile kuuluvat panka, lisaks Sberbankile ka VTB ja Gazprombank.

Vahendite väljavool Sberbankist üllatab analüütikuid, kes peavad just seda riigipanka suurimaks kasu saajaks protsessist, millega Venemaa keskpank on aktiviseerunud puhastustööd kommertspankades. Hinnanguliselt võeti seetõttu välja ligi 200 miljardit rubla ehk ligi 2,9 miljardit eurot.

Eraisikute vahendite väljavoolu nimetatakse artiklis väikeseks, sest see moodustab üldisest summast ühest protsendis väiksema osa.

Pankade likviidsuskriis võidetakse analüütikute hinnangul aasta lõpus, kui pankadesse suundub uus rahavoog riigieelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles