Galerii: PPA ukse taga lookles täna pikk ID-kaardi uuendajate järjekord (17)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Tondil asuva politsei- ja piirivalveameti (PPA) teenindusbüroo ukse taga ootas täna juba pool tundi enne avamist kümneid inimesi, et uuendada eile sertifikaadi kehtivuse lõppenud turvariskiga ID-kaarti.

Kella 10ks oli ukse taga juba sadakond inimest.

PPA teatas kell 11, et politsei- ja piirivalveameti teenindustes ei ole tehnilistel põhjustel võimalik ID-kaarte praegu uuendada.

«Jõhvi ja Haapsalu teenindustes ID-kaartide uuendamine praeguseks töötab, teistes PPA teenindustes veel mitte ja palume inimestel praegu ID-kaartide uuendamiseks sinna mitte tulla. Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus (SMIT) tegeleb tehnilise probleemi lahendamisega ja anname lisainfot esimesel võimalusel,» kirjutas PPA pressiesindaja Martin Luige.

Kella 11.40ks sai ID-kaarte jälle uuendada Pärnu, Rapla, Paide, Haapsalu, Jõhvi ja Narva ning Tallinnas Pinna tänava teeninduses. Enne kella 13 olid probleemid lahendatud kõikides büroodes.

Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus teatas, et tehniline tõrge tekkis täna nende pakutavates arvutitöökohtades. Selle tõtti ei saanud PPA teenindusbürood väljastada PIN koodide ümbrikke.

SMITi valdkonna juht Heidi Kogres ütles, et tõrke avaldumisel alustasid SMITi tehnikud kohe probleemi lahendamist PPA töökohtadel üle Eesti, samal ajal tegeleti ka lahenduse loomisega, mis võimaldaks töökohtadel tekkinud probleemi keskselt kõrvaldada.

Tehniline probleem lahenes regiooniti eri kiirusega, viimasena said tööle asuda Tallinnas Tammsaare teenindusbüroo töötajad kella 12.30 paiku.

Valdkonnajuht vabandas inimeste ees, kes pidid seetõttu büroodes ootama. «Selgitame välja, miks selline olukord tekkis ning teeme juhtunust omad järeldused,» lausus Kogres.  

730 000 ID-kaardi sertifikaadid peatati

Täna südaöösel peatati 730 000 ID-kaardi sertifikaadid. Kümne päevaga jõuti ID-kaart uuendada ligi 70 000 inimesel.

Praeguseks ei ole võimalik enam selle turvanõrkuse tõttu ühegi inimese identiteeti varastada, kinnitas politsei- ja piirivalveamet pressiteates.

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) intsidentide lahendamise osakonna juhi Klaid Mägi sõnul on kauguuendamise rakendus koormusele hästi vastu pidanud ning viimase kahe ööpäeva jooksul on kaardi uuendanud enam kui 35 000 inimest.

«Meie tehnikud on esimestel päevadel ülekoormusest tingitud tõrked tänaseks eemaldanud. Monitoorime rakenduse koormust pidevalt ning viimastel päevadel on pea kõik uuendused edukalt läinud,» ütles Mägi.

Reede lõunast kuni pühapäeva hilisõhtuni on ID-kaardi kauguuendamise võimalus avatud eeskätt neile, kelle jaoks on ID-kaart töövahend. «Sertifikaatide peatamise tõttu ei tohi seisma jääda arstide, õdede ja  apteekrite ning teiste oluliste elutähtsate teenusepakkujate töö. Neile oleme edastanud ka otsepostituse palvega oma ID-kaart sellel nädalavahetusel ära uuendada,» ütles PPA identideedi ja staatuste büroo peaspetsialist Merlin Mängel.

Alates esmaspäevast on kauguuendamine taas avatud ka kõigile teistele, kes ID-kaarti elektrooniliselt kasutavad. Täiendavalt on tunni võrra pikendatud PPA teenindused nädala sees, samuti on teenindused avatud ka laupäeval ning pühapäeval. Teeninduste lahtiolekute ajad on üleval politsei kodulehel.

Kommentaarid (17)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles