Sõbranna on täna kohal konverentsil «Aga mulle Eesti mees meeldib!»

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimase rahvaloenduse andmetel on keskmine Eesti isa 38-aastane abielus mees, tal on üks-kaks alaealist last, ta käib tööl ja omab vähemalt keskharidust – kuiv statistika, mis kaugeltki ei anna õiglast pilti isade tegelikust väärtusest. Debatis osaleb ka Sõbranna juhataja Dagmar Lamp.

Tänavusel isadepäevakonverentsil uurime, milline on Eesti mehe ja isa maine ühiskonnas? Miks osa mehi suudab isaks saada, aga ei suuda isad olla? Või suudavad, kuid me ei pane seda tähele? Millisest mehest saab hea isa ja kes seda talle õpetab?

«Konverentsiga tahame tõsta inimeste teadlikkust sellest, et kaasajal on mehele ja isale antud mitmeid uusi ja teistsuguseid väljakutseid võrrelduna sellega, missugust rollimudelit kandsid ühiskonnas nende sookaaslased eelmistest generatsioonidest,» selgitas konverentsi korraldaja SA Väärtustades Elu juhatuse esimees Kaia Kapsta-Forrester.

«Pereterapeudi ja PREP-suhtekoolitajana usun meeste võimekusse nendele uutele väljakutsetele vastamisel. Samas – kõigele ei pea alla kirjutama ning iseenda väärikusest ei peaks keegi kohandumise eesmärgil lahti ütlema. Kutsumegi kõiki osapooli üles tervele dialoogile ja uurime erinevaid võimalusi – mida täna Eesti mehelt eelkõige oodatakse ja kuidas nende uute rollimudelitega paremini toime tulla?»

Konverentsi moderaatori, psühholoogi Karmen Maikalu hinnangul on meie ühiskonnas liiga palju vastandumiskultuuri ja vähe dialoogi, mis mõjutab põhjendamatult negatiivselt Eesti mehe ja tema kui isa mainet ühiskonnas. «Kui mees, või ka naine, saab hakkama mõne negatiivse teoga, siis selle asemel, et analüüsida konkreetset tegu ja käitumist antud olukorras, mõistetakse inimene sageli tervikuna hukka. Kuid need ei ole kunagi päris üks ja sama asi. Näiteks kui isa suhted emaga on keerulised, siis ei tähenda see automaatselt, et ta oleks ka oma lapsele halb isa,» selgitas Maikalu. «Sellist üldistamist kohtab meil kahjuks väga sageli ja seda peaks vältima.»

Täna Radisson Blu Sky Hotelis toimuva isadepäeva konverentsi «Aga mulle Eesti mees meeldib!» avab Tallinna Ülikooli rektor Tiit Land. Ettekannetega astuvad üles kirjanik Mart Kadastik, vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets, vaimulik Jaan Tammsalu, Autismi ja ATH Keskuse juhataja Ivica Mägi, sisekaitseakadeemia rektor Katri Raik, pereterapeut Pille Murrik ja näitleja Rita Rätsepp.

Debatis «Kas Eesti mees on hea isa?» arutlevad PREP-paarisuhtekoolitaja Hannes Hermaküla, Sõbranna.ee juhataja Dagmar Lamp ning ettevõtja Tiit Pruuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles