Maailma kõige vaiksemas ruumis kuuled omaenda südametukseid

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Instagramist/ @littlebrumble

Minneapolises asuv maailma kõige vaiksem paik on lausa nii hääletu, et mõõdik näitab seal detsibelle miinustes.

Minneapolises asuv «kajavaba kamber» jõudis 2005. aastal Guinessi rekordite raamatusse, kuna ruum sõna otseses mõttes neelab heli, vahendas Lonely Planet. Ruumis mõõdeti helitugevuseks miinus 2,5 detsibelli.

Alates 2005. aastast on ruum avatud külastajatele ning vaikuseotsijate arv kasvab iga aastaga. Ruumi omaniku Steve Orfieldi sõnul tehakse ruumi ekskursioone kaks korda nädalas ning enamasti on kõik külastajad turistid.

Orfieldi sõnul on mõnele ruumi absoluutne vaikus hirmutav ja tekitab isegi õudust. Lisaks tekkivat ruumis tunne, nagu oleksid kõrvad surve all, mis ei ole tegelikult tõsi, kuna surve just sellise vaikuse tõttu kõrvadest just kaob.

Umbes esimese poole minuti jooksul hakkad ruumis kuulma helisid, mida tekitavad enda kõrvad tekitavad. Kahekümne minuti jooksul hakkad kuulma põlvedest ja küünarnukkidest kontide kokkupuutumisel tekkivaid helisid. Kui oled ruumis üle poole tunni, hakkad kuulma südamelööke ning kui oled hea kuulmisega ka kopsude tekitatavaid helisid.

Kõik need helid tekitavad tegelikult äärmist ebamugavust. Seda enam, et selles ruumis tekib arusaam, et meie jaoks täielikku vaikust ei eksisteerigi. Kuna meie enda kehagi on müra allikaks, võtab see ära võimaluse tõelist vaikust kogeda.

Orfieldi sõnul naudivad introverdid enamasti külastust ekstravertidest enam. Paljud kõnnivad ruumi sisse, leiavad selle liiga ebamugava olevat, ning lahkuvad kohe. Teised jäävad pikemaks ajaks, et kogeda omaenda keha helisid.

Loomulikult ei kasutata ruumi ainult külastajate vastu võtmiseks. Ruum on kasutusel ka heliuuringute laboratooriumina, kus viiakse läbi teaduslikke uuringuid vaikuse mõju kohta autismile, traumajärgsele stressile ning mitmele teisele psüühilisele probleemile. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles