Pildid ja video: Mikroneesia «kummituslinn» on viide Atlantisele?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nan Madol
Nan Madol Foto: General/Scanpix

Vaikses ookeanis Mikroneesia Pohnpei suursaare juurde kuuluva Temweni saare kõrval asuvad iidse linna Nan Madoli jäänused, mis vandenõuteoreetikute arvates on otsene vihje legendaarsele uppunud linnriigile Atlantisele.

Arheoloogide sõnul oli Nan Madol kuni 1628. aastani Saudeleuri dünastia pealinn, mis sajandeid tagasi ehitati laguunile, edastab The Sun.

Nan Madoli kaart
Nan Madoli kaart Foto: wikipedia.org.

Tegemist on paigaga, milles kunstsaared on omavahel ühendatud kiviehitiste ja kanalite abil.

Nan Madol
Nan Madol Foto: General/Scanpix

Paika võrreldakse sageli kuulsa ja jõuka Atlantisega, millest kirjutas esimesena Vana-Kreeka filosoof Platon umbes 360 eKr ja mis merepõhja vajus. Sajandite jooksul on Atlantise asukohana pakutud välja erinevaid paiku eelkõige Atlandi ookeanis, kuna nimi Atlantis viitavat sellele ookeanile.

Allveearheoloogid on leidnud mitu vee alla jäänud linna, kuid mitte ükski ei ole seni sobinud Platoni kirjeldatuga ning seega on Atlantis leidmata.

Kuigi Nan Madoli on uuritud, ei ole arheoloogid lõpuni kindlad, millal see paik ehitati, kuid ehitusviisi järgi arvatakse, et sellega alustati  1.–2. sajandil pKr.

Nan Madol
Nan Madol Foto: General/Scanpix

USA Lõuna-Texase metodistliku ülikooli arheoloogi Mark McCoy andmetel ei elatud selles paigas pidevalt, vaid see oli eelkõige surnute riik, «kummituslinn», sest sinna maeti Saudeleuri dünastia juhid ja vaid lühiajaliselt elasid seal preestrid.  

Nan Madol
Nan Madol Foto: wikipedia.org

Nimi Nan Madol tähendab kohalikus keeles «vahepealsus», mis on otsene viide, et sinna maetud suunduvad teispoolsusse.

Nan Madol
Nan Madol Foto: wikipedia.org

Vandenõuteoreetikute teatel on selle rajamise juures palju mõistatuslikku, seal on kasutatud ehitusviise, mis on teistes paikades tundmatud ning mis Mikroneesias tulid kasutusele hiljem. Samuti ei ole täpselt teada, kuidas sealsed megaliitehitised rajati.

Detail Nan Madoli ehitisest
Detail Nan Madoli ehitisest Foto: wikipedia.org

Mikroneesia legendi kohaselt ehitasid Nan Madoli kaks nõiast venda Olisihpa ja Olosohpa, kes otsisid paika, kuhu teha altar põllumajandusjumalale Nahnisohn Sahpwle. Nad leidsid laguuni, mis oli sobiv ja hakkasid lendlohe abil sinna kive vedama, millest tegid ehitised.

Nan Madol
Nan Madol Foto: wikipedia.org

Kui Olisihpa suri vanadusse, abiellus teine vend Olosohpa kohaliku naisega ja pani aluse Saudeleuri dünastiale. Selle dünastia viimased esindajad hukkusid 1628. aastal, kui Isokelekeli hõimu sõdalased ala vallutasid ja nad tapsid. Hiljem jätsid vallutajad paiga maha ja see on olnud alates 17. sajandi lõpust inimtühi.

Nan Madolis ei ole vett ega toitu, kuid arvatakse, et selle saare elanikud tõid eluks vajalikke asju paatidega teistelt saartelt nagu Pohnpei, Peiniot ja Usennamw.

Alates 1985. aastast on Nan Madol Mikroneesia ajalooliste mälestusmärkide nimekirjas.  

Lisaks Atlantise osaks pidamisele arvatakse, et see võib viidata ka teistele müütilistele kadunud kontinentidele nagu Lemuuria ja Mu. 

Mikroneeslased kardavad Nan Madoli külastada, kuna nende arvates elavad seal halvad vaimud ja kummitused, kes võivad neid tappa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles