Uusaastaööl tulistajat relvakabaga peksnud mees astub kohtu ette

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uusaastaööl relvakabaga tulistajat peksnud mees astub kohtu ette.
Uusaastaööl relvakabaga tulistajat peksnud mees astub kohtu ette. Foto: EDDIE KEOGH/REUTERS

Lääne ringkonnaprokuratuur saatis tänavu üldmenetluses kohtusse kaks süüdistust, mis kirjeldavad üht ja sama sündmust tänavu 1. jaanuari varahommikul Türil.

Teisipäeval algab Paides kohus 48-aastase Tõnu üle, kes peksis tänavu uusaastaööl Türil pumppüssist maja ja autot tulistanud meest nii tõsiselt, et too sattus eluohtlikku olukorda ning sai raske tervisekahjustuse.

Süüdistuse järgi saabus purjus 25-aastane Mikk autoga Türil erapidu võõrustanud Kanarbiku hoone ette kella viie ajal aasta esimese päeva varahommikul. Autost väljudes tulistas ta pumppüssist lasu õhku, sihtis hoone ees olnud inimesi ning tegi nende suunas liikudes veel kaks lasku õhku ning ühe, mis tabas maja akent.

Selle peale jooksid majast välja peol külalistena viibinud Tõnu ja tema poeg. Tekkis rüselus mille käigus tulistas Mikk veel ühe korra, tabades pargitud sõiduautot. Kui Tõnu pojal õnnestus relv kätte saada, võttis Tõnu selle enda kätte ning lõi maha surutud Mikku relva kabaga vastu pead ja nägu vähemalt kolm korda ja nii tugevasti, et mees sai tõsise trauma ning kaotas teadvuse.

«Põhiline vaidlus saab kohtusaalis ilmselt keerlema selle ümber, milline on mõistlik hädakaitse piir,» ütles prokurör Merike Lugna. «Pole midagi ette heita mehele, kes püüab kaitsta kaaslasi relvaga vehkiva ja paugutava inimese eest. Kuid kui relv on ohtlikult käitunud inimesel juba käest võetud ja ta on maha surutud, siis on tema korduv löömine relvakabaga vastu pead selgelt liigne ja lubamatu,» ütles prokurör. «Tõnu pojale, kes tegelikult Miku käest relva kätte sai ja mehe maha surus, me mingit süüdistust esitanud ei ole.»

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab varem kriminaalkorras karistamata Tõnu raske tervisekahjustuse tekitamises, kui sellega on tekitatud oht elule ning püsiv tervisehäire. Süüdimõistmisel võib sellise teo eest karistada nelja kuni 12 aasta pikkuse vangistusega. Lisaks on Mikk esitanud tsiviilhagi mittevaraliste kahjude kompenseerimiseks 50 tuhande euro ulatuses.

Kuigi selles kohtuasjas on Mikk kannatanu, on ta teises sama juhtumit käsitlevas kriminaalasjas süüdistatav. 2013. aastal avaliku korra raske rikkumise ning 2012. aastal relva ebaseadusliku käitlemise eest kriminaalkorras süüdi mõistetud Mikku süüdistab prokuratuur avaliku korra raskes rikkumises relva kasutades ning tulirelva ebaseaduslikus käitlemises, kui see on toime pandud teistkordselt.

Mõlema teo eest võib süüdimõistmisel karistada kuni viieaastase vangistusega. Miku vastu on neli maja ees relvatoru ette jäänud inimest esitanud tsiviilhagid kokku veidi rohkem kui 42 tuhande euro ulatuses.

Kuna üks isik ei saa samas menetluses olla nii süüdistatav kui kannatanu, alustati asjaolude uurimiseks kaks erinevat kriminaalasja ning ka kohus arutab meeste süüdistusi eraldi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles