ID-kaardi sertifikaate on uuendanud üle 120 000 inimese

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Erik Prozes

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) teatel on esmaspäeva õhtuks turvariskiga ID-kaardi sertifikaate uuendanud juba üle 120 000 inimese, esmaspäevast on kauguuendus taas avatud kõigile ID-kaardi kasutajatele.

Esmaspäeva jooksul kauguuendas ID-kaardi sertifikaate 13 600 inimest ning politsei- ja piirivalveameti (PPA) teenindustes uuendas sertifikaate ligikaudu 4000 inimest, teatas RIA.

Nii kauguuendus kui ka uuendamine PPA teenindusest on täna sujunud tõrgeteta, süsteemid on vastu pidanud. Siiski tuleb nii kauguuendades kui ka teenindusse kaarti uuendama minnes arvestada mõningase ajakuluga ning säilitada kannatlikku meelt.

«Kui kohe enda arvutis uuendamine ei õnnestu, siis tasub mõne aja pärast uuesti proovida. Hilisematel kellaaegadel on koormus ka kindlasti väiksem,» selgitas RIA eID valdkonna juht Margus Arm.

Paljud inimesed on viimastel päevadel pöördunud PPA poole, sest on saanud sertifikaatide peatamise kirja, kuigi nad on oma kaardi uuendanud või ei kuulu nende ID-kaart turvariskiga ja peatatud sertifikaatidega kaartide hulka. Suur osa sellise kirja saajatest on lapsevanemad, kes said teate oma alaealise lapse kaardi kohta.

«Peatatud 760 000 ID-kaardi seas on 120 000 lapsele väljastatud ID-kaarti. Paljude teismeliste puhul on teavitus läinud otse neile endile, kuid enamike laste puhul läheb teavitus lapsevanemale, kes on kaardi taotleja. Laste ID-kaarte ei ole vaja uuendada, kui laps ID-kaarti elektrooniliselt ei kasuta,» ütles PPA arendusosakonna büroojuht Margi Ratnik.

Politsei- ja piirivalveamet saatis seadusest tulenevalt teavituse kõigile inimestele, kelle ID-kaardi sertifikaadid peatati, reedeõhtuse, 3. novembri seisuga, mil peatamine jõustus.

«Kuna adressaatide hulk oli sadades tuhandetes, lõppes teavituse saatmine alles täna, 6. novembri ennelõunal. Alates sertifikaatide peatamisest on oma kaardi uuendanud ligi 50 000 inimest, aga nad kõik on saanud teavituse selle kohta, et reede ööl vastu laupäeva nende kaardi sertifikaadid peatati,» selgitas Margit Ratnik. «Kui olete juba kaardi uuendanud, ei ole vaja sellega enam uuesti PPA teenindusse tulla või seda uuesti kauguuendada.»

Kõik uuendamata sertifikaatidega ID-kaardid jäävad toimima isikut tõendava dokumendina. Peatatud sertifikaatidega ID-kaarte saab jätkuvalt uuendada politsei- ja piirivalveameti teenindustes ja kauguuendamise teel. Peatatud sertifikaate saab uuendada 31. märtsini.

Turvarisk puudutab ligi 800 000 ID-kaarti, seal hulgas digi-ID-d ning e-residendi- ja elamisloakaarti. Turvarisk ei puuduta mobiil-ID-d ega enne 2014. aasta oktoobrit välja antud ID-kaarte.

Septembri alguses teatasid valitsus, RIA ja PPA avalikkusele ID-kaardi turvariski avatastamisest Tšehhi teadlaste poolt. Senise teadaoleva teabe kohaselt ei ole turvarisk ühegi konkreetse kaardi puhul realiseerunud. Praeguseks on suletud ID-kaardi avalike võtmete andmebaas, kuna ilma avalikku võtit teadmata ei ole võimalik antud turvariski kaardi ründamiseks kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles