Kaitsepolitsei pidas kinni FSB agendi (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Kaitsepolitsei töötajad pidasid möödunud nädalavahetusel Narva piiripunktis kinni Venemaale suunduva mehe, kes kahtluse kohaselt tegutses Venemaa Julgeolekuteenistuse FSB agendina.

Esmaspäeval, 6. novembril võttis Harju maakohus Venemaa kodaniku prokuröri taotlusel vahi alla, teatas kaitsepolitsei.

Venemaa kodanikust meest kahtlustatakse karistusseadustiku paragrahvide 233 ja 2161 järgi FSB agendina Eesti Vabariigi vastases vägivallatus tegevuses ning arvutikuriteo ettevalmistamises. Tema Eesti-vastase tegevuse sihtmärgid olid Eesti riigiasutused.

Vene saatkond: jälgime olukorda väga tähelepanelikult

Kui riigiprokuratuur ja kaitsepolitsei ei täpsustanud vahistatud Vene kodaniku vanust ja kinnipidamise täpset kuupäeva, siis tegi seda Venemaa saatkond täna õhtul tehtud avalduses.

Vene saatkond Eestis andis teada, et Eesti võimud teavitasid saatkonda Venemaa kodaniku kinnipidamisest täna, 7. novembril.

«Eesti teavitas saatkonda ametlikult, et laupäeval, 4. novembril peeti Eestist väljasõidul kinni 20-aastane Venemaa kodanik,» teatas saatkond.

Saatkonna teatel jälgivad diplomaadid olukorda väga tähelepanelikult ja on valmis osutama vahi alla võetud Vene kodanikule abi, kui ta peaks selleks soovi avaldama.

Agendi tegevus polnud seotud ID-kaardi sertifikaatide probleemidega

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Kaarel Kallas ütles Postimehele, et FSB agendi tegevus ei olnud seotud ID-kaardi sertifikaate puudutavate probleemidega.

«Kahtlustatava täpset tausta ei ole praegusel hetkel võimalik kirjeldada. Samuti pole käesoleval hetkel võimalik anda detailset ülevaadet sellest, milliste riigiasutused olid tema sihtmärgiks ning mil moel plaanis ta saada neile ligipääsu,» ütles Kallas.

Kriminaalmenetlust juhtiva riigiprokuröri Inna Ombleri sõnul on riigivastase kuriteo kahtlus tõsine. «Võõrriigi eriteenistuse agendina Eesti Vabariigi vastu tegutsemine on kahtlemata raske kuritegu ning selgitame võimalikult kiiresti välja kõik olulised asjaolud,» kinnitas Ombler. «Praegu saame üksikasju avamata öelda, et suurem kahju suudeti ära hoida.»

Juhtumi osas alustatud kriminaalmenetlust juhib riigiprokuratuur ning uurib kaitsepolitsei.

Vene peakonsulaat Narvas: meid pole juhtunust informeeritud

Vene peakonsulaadi Narvas esindaja ütles Interfaxile, et konsulaat ei ole juhtunuga kursis ning Eesti võimud ei ole neid juhtunust teavitanud.

Eesti välisluure hoiatas pahatahtliku kübertegevuse eest eesistumise ajal

Eesti välisluureamet hoiatas juba veebruaris avaldatud aastaraamatus, et Venemaa üritab Eesti-vastases mõjutustegevuses tõenäoliselt ära kasutada eesistumisperioodi Euroopa Liidu Nõukogus, seda nii valeinfo levitamise kui ka pahatahtliku kübertegevusega.

Välisluureamet, mis kandis enne 1. juulit nime teabeamet, märkis aastaraamatus, et eesistumise ajal sageneb ilmselt Eesti-vastane pahatahtlik kübertegevus, et seada kahtluse alla Eesti kui e-riigi maine ja kahjustada riigi infosüsteemide toimimist.

Välisluureameti peadirektor Mikk Marran ütles 8. veebruaril ameti aastaraamatu esitlusel, et Eesti peab olema Venemaa mõjutustegevuseks valmis kogu aeg, aga selle aasta teisel poolaastal on mitu sündmust, mis võivad idanaabri sellist tegevust hoogustada. «Euroopa Liidu eesistumine on sündmus, mis tõmbab tähelepanu,» ütles Marran.

Praegu pole selle kohta mingit infot, et FSB agendi kinnipidamine on kuidagi seotud Venemaa mõjutustegevusega seoses Euroopa Liidu eesistumisega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles