Galerii ja video: Hiina paljastas Trumpi visiidi eel hiiglasliku tehissaari ehitava laeva

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Relvastatud tehissaarte loomisega oma naabritele peavalu tekitav Hiina paljastas vahetult enne USA president Donald Trumpi Aasia visiidi algust uue mastaapse laeva, mis on väidetavalt suurem ja võimsam kui ükski teine omataoline.

Laev on nimetatud müütilise hiiglasliku kala Tian Kun Hao järgi, kes legendide kohaselt suudab muutuda linnuks. Alus on 140 meetrit pikk ja võimeline kaevama merepõhjast kuni 6000 kuupmeetrit mulda ja liiva tunnis, seda kuni 35 meetri sügavuselt.

Üles kaevatud merepõhi imetakse üles ja saadetakse läbi suure toru laevast kuni 15 kilomeetri kaugusele, kus see kogutakse hunnikusse. Sarnased, kuid väiksemad alused on teinud sellist tööd juba 2013. aastast saadik.

Tian Kun Hao lasti vette suure fanfaariga ja Hiina meedia on nimetanud laeva «maagiliseks saari loovaks laevaks». Eksperdid kardavad, et tehissaarte loomine võib nüüd tuure koguda ja suurendada regionaalseid pingeid veelgi.

Hiinal on Lõuna-Hiina meres vaidlusalased mereterritooriumid Vietnami, Filipiinide, Malaisia, Brunei ja Taiwaniga. Samuti on tekitanud tehissaared tõsiseid pingeid USA'ga, kes on saatnud saarte lähistele oma sõjalaevu.

Laeva täpsemate tööpõhimõtetega võib tutvuda all olevas videos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles