Süsteemid lõpuks töötavad: ID-kaardi kauguuendajate arv on kasvanud 25 000ni päevas (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaardi sertifikaatide uuendamine PPA esinduses
ID-kaardi sertifikaatide uuendamine PPA esinduses Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui turvaprobleemidega ID-kaartide osas said oma sertifikaadid esmaspäeva jooksul kauguuendatud 23 000 kaardiomanikku, siis teisipäeval kasvas see arv 25 000 kaardiomanikuni päevas.

Kolmapäeva hommikuse seisuga on oma ID- kaardi sertifikaate uuendanud ligikaudu 165 000 inimest. «Hetkel kauguuendus suhteliselt koormusteta, südaööst kuni praeguseni tehtud 7000 uuendust,» ütles RIA kommunikatsioonijuht Helen Uldrich BNS-ile.

RIA teatel on kauguuendusi tehtud üle 132 000 ning politsei- ja piirivalveameti (PPA) esindustes on sertifikaate uuendanud veidi üle 32 000 inimese.

Teisipäeval kauguuendas sertifikaate ligikaudu 25 000 inimest. Kauguuendamise senine rekord tehti esmaspäeval, kui oma arvutis uuendas ID-kaardi sertifikaadid üle 23 000 inimese.

3. novembri hilisõhtul peatas riik ligi 760 000 turvariskiga ID- kaardi sertifikaadid. Kõik uuendamata sertifikaatidega ID-kaardid jäävad toimima isikut tõendava dokumendina.

Peatatud sertifikaatidega ID-kaarte saab jätkuvalt uuendada politsei- ja piirivalveameti teenindustes ja kauguuendamise teel. Peatatud sertifikaate saab uuendada 31. märtsini.

Turvarisk puudutab ligi 800 000 ID-kaarti, seal hulgas digi- ID-d ning e-residendi- ja elamisloakaarti. Turvarisk ei puuduta mobiil- ID-d ega enne 2014. aasta oktoobrit välja antud ID-kaarte.

Septembri alguses teatasid valitsus, RIA ja PPA avalikkusele ID- kaardi turvariski avatastamisest Tšehhi teadlaste poolt. Senise teadaoleva teabe kohaselt ei ole turvarisk ühegi konkreetse kaardi puhul realiseerunud.

Praeguseks on suletud ID- kaardi avalike võtmete andmebaas, kuna ilma avalikku võtit teadmata ei ole võimalik antud turvariski kaardi ründamiseks kasutada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles