Prantsuse autoklassikat. Üks ilusamaid kupeesid Peugeot 504 Coupé

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tootja foto
  • Ühe ilusamatest Prantsuse autodest läbi aegade kujutasid hoopis itaallased.

Rohekashall eksemplar, mis usaldati meile Prantsuse idaosas Franche-Comté teedel roadtrip'imiseks, kuulus kunagi Peugeot' perekonnale. 

Peugeot 504 Coupé sihvakat välimust vaadates ei pane imestama, et disainer on Pininfarinast, kus on kujustatud Ferrari ja Alfa Romeo mudeleid. Baasmudel 504 osutus nii populaarseks, et väljaspool Euroopat jätkus tootmine veel pikki aastaid pärast seda, kui Vana Maailma koosteliinilt veeres viimane sõiduk. Kupeeversioon siiski müügiarvudega ei hiilanud. Tagantjärele ei teagi, mis neil inimestel viga oli. 2,7-liitrise V6-ga varustatud kupee jookseb sajani alla kümne sekundi, tehes seda iseloomuliku sujuvusega. Tippkiiruseks märgiti 186 km/h. Mootori hääl kõlab tsiviliseeritult ja pealetükkimatult, kuid sunnib tänaval pead pöörama ja veab juhil suu kõrvuni. Kollased esituled on senini vastupandamatud.

Mõni asi on teisiti ja mõni sootuks tagurpidi. Peen ülekasvanud hambatikku meenutav suunatulede kangike asub paremal. Sõitjateruumis rabab luksuslik pruun plüüs kontrastina kahvaturohelisele kerevärvile. Põrandaid ja uksi katab vaip. See kooslus peaks olema võigas, aga ei. Pininfarina puudutus teeb 504-st sarmika kupee.

Sõitjateruumis annavad tunda sõiduki vanus, elatud elu ja vallutatud südamed, nagu klassikule kohane. J-tähte meenutav käigukang on niigi käes harjumatu, aga sellega lugu ei lõpe. Ühel hetkel eraldub käigukangi nupp üldse ja avastan end pimedusse mattunud mägiteel V6 käike vahetamas peenikesest metallorgist hoides. Mulle senini arusaamatutel põhjustel kutsus olukord autos reisikaaslastelt esile korduvaid naerupahvakuid. Ei saa muidugi välistada, et ikka on lõbus, kui keegi valjusti vannub. Kõigest hoolimata: see on üks ilusamaid Prantsuse autosid tollest ajastust.

Pininfarina puudutus teeb 504 Coupést ühe ilusama Prantsuse auto.
Pininfarina puudutus teeb 504 Coupést ühe ilusama Prantsuse auto. Foto: Tootja foto
Foto: Tootja foto

Peugeot 504 Coupé (1976)

Toodeti: 1968–2005

Mootor: 2,7 liitrit, V6, 138 hj

Jõuülekanne: 4 käiku, manuaalne, tagavedu

Foto: Esta Tatrik
Foto: Tootja foto
Foto: Tootja foto
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles