Ennustus: millega üllatab Eesti alg11 mängus Soomega?

Ott Järvela
, Helsingi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti eeldatav alg11 mängus Soomega.
Eesti eeldatav alg11 mängus Soomega. Foto: Kuvatõmmis

Eesti meeste jalgpallikoondis kohtub täna õhtul kell 19 Helsingi olümpiastaadioni kõrval asetseval Telia 5G Arenal Soomega. Tegemist on maavõistluse, mitte valikmänguga, mistõttu kavatseb Eesti peatreener Martin Reim anda mänguaega mitmele mehele, kes muidu põhikoosseisu ei kuulu.

«Mul on võimalus kasutada mängijaid, kes saanud valiksarjas end vähem tõestada. Tahan neid proovile panna, et järgmisel sügisel, kui taas punktide peale mängime, oleks valik suurem. Peame teadma, kes on rahvusvaheliseks tasemeks valmis,» sõnas Reim. Ennustame, kelle Reim täna põhirivistuses platsile läkitab?

Väravavaht Mihkel Aksalu | Koondisesse on sedapuhku kutsutud tavapärase kolme puurivahi asemel kaks – Aksalu ja Marko Meerits. Loogiliselt võttes mängib üks Soome ja teine pühapäeval Malta vastu. Täna läheb platsile pigem kaks aastat tagasi Eesti põhiväravavahiks tõusnud Aksalu.

Vasakkaitse Artur Pikk | Kui septembris ja oktoobris aitas ta koondist ilma igasuguse mängupraktikata, siis nüüd on olukord teine, sest oktoobris liitus Pikk Slovakkia kõrgliigaklubiga Ružomberok. Seoses Siim Lutsu eemalejäämisega on vasakul äärel loomulikke valikuid vaid kaks – Pikk ja Kallaste – ning pigem mängivad põhikoosseisus.

Keskkaitsja Karol Mets | Ragnar Klavani puudumisel võtab just Mets üle vasakpoolse keskkaitse rolli, nagu ta on viimasel ajal teinud muudelgi puhkudel, kui Klavan ei mängi (näiteks juunis võõrsil Läti vastu, kui võideti 2:1).

Keskkaitsja Madis Vihmann | Kui Mets võtab Klavani koha, siis kes hõivab Metsa koha? Tolles samas juba mainitud mängus Lätiga mängis sel positsioonil Flora keskkaitsja Madis Vihmann, kelle eksimusest sündis lõunanaabrite ainuke värav. Septembri MM-valikmängus Küprose vastu, mille Klavan kollaste kaartide tõttu vahele jättis, hõivas Metsast vabaks jäänud positsiooni kogenud Enar Jääger, aga Soome mängib ilmselt Vihmann, sest peatreener näeb florakal sel positsioonil potentsiaali.

Keskkaitsja Nikita Baranov | Kui eelnimetatud kaks positsiooni täidavad tõesti Mets ja Vihmann, tuleb Reimil parempoolne keskkaitsja valida kolme mehe – Baranov, Jääger, Joonas Tamm – seast. Postimees pakub alg11-sse Norra kõrgliigas Kristiansundi Start hea hooaja teinud Baranovit.

Paremkaitsja Taijo Teniste | Kolmapäeval istusid Teniste ja Karl Mööl kõrvuti, kui punt Eesti koondislasi Soome lahte ületades kaardimänguga aega sisustas. Täna asub emb-kumb neist paremkaitsesse, teine jääb pingile ja saab võimaluse pühapäeval Malta vastu. Üpris ennustamatu, keda Reim eelistab, aga väike eelis tuleb anda variandile, et naaberriigi vastu mängib põhimees Teniste, kes tegi koondisedebüüdi täpselt 10 aastat tagasi, ja Malta vastu varumees Mööl.

Vasakäär Ken Kallaste | Ainuke loomulik valik vasakule äärele. Seal saaksid mängida ka Ats Purje ja Sergei Mošnikov, ent milleks hakata leiutama, kui on võtte kindel ja vägeva töövõimega variant nagu Kallaste?

Keskpoolkaitsja Mattias Käit | Lõppenud MM-valiksarjas nelja väravaga Eesti resultatiivseim mängija olnud Käit on kuulunud põhikoosseisu kõigis Eesti koondise senistes mängudes 2017. aastal ja see trend ei muutu.

Keskpoolkaitsja Sergei Mošnikov | Kuna Ilja Antonovi võimele koondisetasemel häid etteasteid teha sai Reim septembris ja oktoobris kinnituse, siis pakub Soome-mäng varianti proovida mõnda alternatiivi. Mošnikovi jaoks on tänane mäng tõestamise koht, et talle on mõtet ka edaspidi kutseid läkitada.

Paremäär Sergei Zenjov | Tegelikult võiks ka see positsioon olla koht, kus täna katsetada, aga pretendentide puudumisel mängib kogenud ja äraproovitud Zenjov.

Ründaja Rauno Sappinen | Kui Eesti mängis septembri alguses kodus Küprosega, nägi Reimi plaan ette Eesti kõrgliigas tänavu Flora kasuks rohkesti tähtsaid väravaid löönud Sappinenile põhikoosseisus võimaluse andmist, aga toona jäi ründaja vahetult enne matši haigeks. Nüüd on Sappinen terve ja saab teenitud võimaluse.

Märkused | Reim kinnitas eile, et kui vähegi võimalik, kavatseb ta ära kasutada kõik kuus vahetust. Seega eelkõige just keskväljal ja edurivis näeb kohtumise käigus ilmselt rohkelt vangerdusi. Küsimusi, millele oleks huvitav teada vastust, jagub. Kaks neist on:

Kas, kus ja kuidas saab Eesti meeskonnale praeguse asetuse juures kasulik olla Brent Lepistu, kes ei saaks tegutseda nii sügaval, nagu ta on Floras harjunud? Kas Artjom Dmitrijev suudab talle antud (aus oleks, et viimase) võimaluse ära kasutada ja tõestada, et suudab koondises mängida vastutustundlikult?

Soome – Eesti maavõistluse avavile kõlab Telia 5G Arenal kell 19. Postimees vahendab kohtumist otseblogis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles