Aparaaditehase kõrvale plaanitakse kogukonnahostelit (1)

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kavandatava majutusasu­tuse arhitek­tuuri­konkursi võitis büroo Kuu Arhitektid. Eskiisivaadetelt on näha hoone Tamme tänava poolne fassaad.
Kavandatava majutusasu­tuse arhitek­tuuri­konkursi võitis büroo Kuu Arhitektid. Eskiisivaadetelt on näha hoone Tamme tänava poolne fassaad. Foto: Eskiis: KUU Arhitektid

Aparaaditehase omanikud plaanivad lähiaastatel ehitada teisele poole Kastani tänavat uudse kontseptsiooniga majutushoone, kus saab tube üürida nii üheks-kaheks päevaks kui soovi korral ka terveks aastaks.

Jutt käib Kastani 105/109 asuvast maatükist, mis asub kohe Hektor Designi hosteli taga. Kinnistu kuulub ABC Kinnisvarateenuste OÜ-le, mille omanikud on oma firmade kaudu Urmas Laur ja Ville Jehe.

Lauri sõnul on neil plaan püstitada selline majutushoone, kus pakutakse nii lühi- kui pikemaajalist majutust. «See tuleb kombinatsioon hostelist ja heas mõttes üliõpilaskodust,» ütles Laur. Ta tõdes, et päris täpset nimetust sellisele majutushoonele veel polegi.

Ühised väärtused

«Tahame sinna tekitada head kogukonda. See tähendab, et valime sinna elama inimesi, kes hästi läbi saaksid ega tekiks väärtuste konflikti,» selgitas Laur. Kogukonnatunde tekitamiseks luuakse majja ühisalasid, kus on võimalik näiteks koos kokata, lauamänge mängida, sportida või suvel grillida.

«Ilmselt tekitame hoovi ka kasvuhoone, kus saab maitserohelist kasvatada. Tahame pakkuda kõike seda, mida me ise ootaks, kui sellist teenust kasutaksime,» lausus Laur. 

Kogukondlik lähenemine puudutab siiski vaid pikemaajalisi üürilisi. Vaid paariks päevaks ööbima jääjaid ei valita.

Arendajate soov on siduda maja võimalikult palju ka Aparaaditehasega.

Milliseks kujuneb kahe siht-rühma vahekord, sõltub nõudlusest. «Toad tulevad standardsed ja me saame seda vahekorda ise ühele ja teisele poole nihutada. Suvel on lühiajalist nõudlust võib-olla rohkem. Muul ajal vähem,» selgitas Laur. Majutusasutuse klientidena näeb ta nii üliõpilasi kui Tartus töötavaid noori inimesi.  

Arendajate soov on siduda maja võimalikult palju ka Aparaaditehasega. «Tahaksime ära kasutada kõike seda, mis praegu Aparaaditehases juba on ja mis tulevikus tuleb. Kõik need toitlustuskohad ja kultuuriasutused,» rääkis Laur.

90–100 tuba

Uue hoone arhitektuurilahendus selgitati välja konkursiga, mille võitis neljaliikmeline Kuu Arhitektide meeskond. Eskiislahenduse seletuskirja järgi on neljakorruseline hoone liigendatud Karlova-poolsel küljel toakuubikutega. Hektori hosteli poolsel fassaadil on ühendusgaleriid ja trepikojad. 

Arhitektuuribüroo esindaja Joel Kopli ütles, et maja väljanägemist mõjutas eelkõige asukoht. «Kuna see krunt asub Karlova puitasumi ja suuremõõtmeliste hoonete piiril, ongi selline inimlikum ja väiksem skaala kokku pandud suurema skaalaga,» kirjeldas ta. 

Võidutööga tuleb Lauri sõnul siiski veel kõvasti vaeva näha. Esiteks soovib arendaja suurendada tubade arvu 90–100ni. Teiseks tuleb hoone soklikorrusele kavandada autoparkla. Kui kõik läheb plaani järgi, võiks ehitusluba olla arendajatel käes aasta pärast. Hoone võiks valmida 2019. aasta lõpus. 

«Kõik sõltub sellest, kui hästi meil õnnestub menetleda paberimajandust. Uusehituse kogemus meil Tartus puudub. Palju sõltub ka sellest, milline on sel ajal turg,» sõnas Laur.

Eskiisivaadetelt on näha hoone Kastani tänava poolne fassaad.
Eskiisivaadetelt on näha hoone Kastani tänava poolne fassaad. Foto: Eskiis: KUU Arhitektid
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles