Artikkel 50 autor: Brexiti saab soovi korral peatada (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May.
Theresa May. Foto: Stefan Rousseau/PA Wire/PA Images/Scanpix

Suurbritannia Euroopa Liidust eraldumise aluseks oleva artikli 50 autor teatas, et peaminister Theresa May peab lõpetama valijate eksitamise ja tunnistama, et Brexitit saab tühistada.

«Ehkki lahkumiskõnelused käivad, on osapooled siiski veel liidetud. Tagasipööramine on võimalik,» teatab John Kerr, kes pidas 1990.–1995. aastani Suurbritannia EL- esindaja ametit ja visandas Suurbritannia lahkumiseks oleva artikli 50.

«Meil on kõik liikmesriigi õigused, kaasa arvatud õigus oma meelt muuta,» kavatseb Kerr teatada täna Londonis peetavas kõnes. «Briti inimestel on õigus seda teada – neid ei tohiks eksitada.»

29. märtsil, mil May artikkel 50 käiku lasi, sõnas ta Briti parlamendile, et tagasiteed ei ole ja Ühendkuningriik lahkub EList.

«Tehtud on poliitiline otsus, et väita, nagu tagasiteed ei oleks. Tegelikult on riigil siiani vaba voli otsustada lahkumisega jätkamise üle,» lisas Kerr.

Alates referendumi toimumisest 2016. aasta suvel on Brexiti vastased alates Prantsuse presidendist Emmanuel Macronist ja endisest peaministrist Tony Blairist kuni filantroobi George Soroseni vihjanud, et Suurbritannia saaks oma meelt muuta.

Brexiti toetajad aga väidavad, et uue referendumi korraldamine paiskaks maailma viienda majanduse kriisi.

«Teine referendum juhiks Suurbritannia täiesti tundmatule territooriumile, millel võivad olla potentsiaalsed tagajärjed meie demokraatiale,» sõnas Richard Tee, kes oli ühe lahkumismeelse kampaaniagrupi asutajaliikmetest.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles