Julma mõrva sooritanud Jana ja Toomase süüasi pole lõpliku lahendini jõudnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõrvar Jana Oja (keskel).
Mõrvar Jana Oja (keskel). Foto: Eero Vabamägi

Julma tapatöö sooritanud Jana ja Toomase süüasi saadeti riigikohtust tagasi ringkonnakohtusse. Vaieldakse, kas ohvri tapmist teise kannatanu juuresolekul saab lugeda tapmise toimepanemiseks julmal viisil või mitte. 

Riigikohus otsustas neljapäeval ringkonnakohtusse tagasi saata süüasja, mille alusel on mõrvas süüdistatavad Jana ja Toomas mõistetud pikaks ajaks vangi.

Süüdistuse järgi läksid Jana ja Toomas 2015. aasta 24. juunil Tallinnas Energia tänaval asuvasse korterisse, et uurida seal elavalt 40-aastaselt naiselt, kas ta on suhelnud Jana elukaaslasega. Kohapeal selgus, et naine on tõepoolest Jana elukaaslasega suhelnud, mispeale lõi armukadedushoos Jana naist ning asus teda kägistama.

Samal ajal ulatas Toomas Janale kannatanu kägistamiseks ja lämmatamiseks vajalikke esemeid. Lisaks takistas Toomas korteris viibinud naise 20-aastasel pojal abi kutsumast, võttes ära ta mobiiltelefoni. Pärast kannatanu surma eemaldas Toomas korterist suitsuanduri ning süütas mõrvatud naise all olnud lina põlema. 

Janat ja Toomast süüdistatakse ka selles, et pärast mõrva kihutas Jana Toomast kuriteo varjamiseks tapma ka korteris viibivat naise poega, ulatades selleks Toomasele noa. Kannatanu pojal õnnestus end siiski kaitsja. Lisaks süüdistatakse nii Janat kui ka Toomast varguses ning Janat kahes kehalise väärkohtlemise episoodis. 

Maakohus mõistis mõlemale 15 aastat 

Harju maakohus jõudis selles süüasjas lahendini mullu juulis, leides, et 36-aastase Jana süü mõrvas, mõrvakatsele kaasaaitamises ja varguses on tõendatud ning tal tuleb selle eest kanda 15 aasta pikkune vangistus. 29-aastane Toomas jäi süüdi mõrvas, mõrvakatses ja varguses ning kohus määras talle selle eest samuti 15 aasta pikkuse vangistuse.

Eelnevalt oli prokurör nõudnud Janale 18 aasta ja kaheksa kuu pikkust vangistust ning Toomasele 16 aasta, ühe kuu ja üheksa päeva pikkust vangistus. Kaitsjad palusid nende kaitsealuste süü mõrvalt tapmiseks ümber kvalifitseerida ja mõista Janale maksimaalselt kaheksaaastane ja Toomasele maksimaalselt kuueaastane vangistus. 

«Samas on ringkonnakohus leidnud ekslikult, et süüdistuses pole ära toodud asjaolu, mille alusel hinnata, kas ohvri tapmist teise kannatanu juuresolekul saab lugeda tapmise toimepanemiseks julmal viisil.»

Seejärel liikus süüasi Tallinna ringkonnakohtusse, mis tühistas mullu novembris ringkonnakohus maakohtu otsuse mõistetud karistuste ja menetluskulude osas osaliselt. Teise astme kohus määras Janale 14 aasta ja viie kuu pikkuse vangistuse ning Toomasele 15-aastase vangistuse. Siis jõudis kaasus riigikohtusse, mis otsustas tühistada ringkonnakohtu lahendi ja saata süüasi samale kohtuole uueks arutamiseks.

Riigikohtu hinnangul pole kohtud eksinud, kui tuvastasid, et julma roima sooritasid just Jana ja Toomas. «Samas on ringkonnakohus leidnud ekslikult, et süüdistuses pole ära toodud asjaolu, mille alusel hinnata, kas ohvri tapmist teise kannatanu juuresolekul saab lugeda tapmise toimepanemiseks julmal viisil,» märkis riigikohus, lisades, et sellega rikkus ringkonnakohus oluliselt kriminaalmenetlusõigust, mis toob kaasa kohtuotsuse tühistamise ja ringkonnakohtusse uueks arutamiseks saatmise.

Vaata lisaks: 

Kohus saatis jõhkrad mõrvarid Jana Oja ja Toomas Sultsi pikaks ajaks vangi 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles