Juurikas: tõehetk

Uuno Prostamool
, Euroopa Haige Mees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulja Bono.
Laulja Bono. Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS

«Andrei, jah?»

Taavi Aas

Bono raha Eesti ärides

Ansambli U2 laulja Bono investeeringud Leedu toidupoodidesse on vaid jäämäe tipp, selgub avalikkust šokeerinud Parasiidipaberite andmelekkest. Tuntud rahuvõtleja ja Aafrika näljahäda vastane, suur laulukirjutaja ja vahva laulumees Bono on segatud investeeringute kaudu kümnetesse külapoodidesse, kingaparandustesse ja era-taarapunktidesse üle Leedu, Läti ja Eesti.

Parasiidipaberitest selgub, et lauljal on enamusosalus kurikuulsas Sigulda keppe valmistavas Läti kartellis. Lisaks kepi-investeeringutele kuuluvad Bonole aktsiad ka Kiviõli kotiparanduses ja Püssi pärmitöökojas.

Maltal asuvate investeeringu­firmade kaudu on Bono äride võrk tunginud ka Eesti saartele. Bono on investeerinud kopsaka summa mitmesse Kihnu elektriette­võttesse, mis toodavad tuule jõul kõikuvatest kadakatest ökoloogiliselt puhast energiat. Pakril ja Naissaarel tegutsevate firmade kaudu on Bono raha liikunud meelelahutusärisse, kus korraldatakse illegaalseid kanuumatku, metsikuid grillipidusid ja saunaõhtuid koos õllejoomise ja vihtlemisega. Parasiidipaberite lekkest selgub, et Bono kapitalimahutused saunadesse ei piirdu maasaunadega. Tema kontodelt on suundunud rahavood ka linnasaunadesse nagu luksuslik Külma saun, Kopli trammitee ääres keldris tegutsev glamuurne Tuulemaa saun ning muidugi põrandaalune Kivimäe saun, kuhu koguneb puhkepäevadel terve Tallinna koorekiht.

Bono on paigutanud raha paljudesse Eesti turgudel tegutsevatesse müügipunktidesse. Nii on tal käsi sees Nõmme turul tegutsevas lihaletis, Rapla Keskturu piimaputkas, Kärdla turu kalaboksis ning burgerikohvikus, kus müüakse turupäevadel maitsvat Kesk-Aafrika ja Lõuna-Ameerika istandustes kasvatatud kohvi. Bono investeeringute niidistik ulatub mitmesse autoparandusega tegelevasse garaaži Assakul ja Sakus, mitmesse võtmete viilimise ja püksirihmadesse aukude puurimisega tegelevasse firmasse ja küünetehnika salongi. Parasiidisaarte paberid näitavad, et Bono käpp on sees Häädemeeste õlleka ja Tartu veinibaari Tarakan aktsiapakis.

Lisaks nähtub lekkinud dokumentidest, et popstaar Bono ja Inglise kuninganna Elizabeth on kahe peale ostnud varifirma kaudu Eesti koduliiga meistri käsipalliklubi Otepää Homod. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles