Kohtuniku vahetudes algaks Savisaare protsess uuesti (5)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuprotsess Edgar Savisaare üle. Pildil keskel kohtunik Anne Rebane.
Kohtuprotsess Edgar Savisaare üle. Pildil keskel kohtunik Anne Rebane. Foto: Erik Prozes / Georg Kõrre

Kohtunik Anne Rebase taandumine Edgar Savisaare protsessilt tähendaks selle algamist jälle otsast peale, ütlevad süüaluste kaitsjad ja õigusteadlane Jaan Ginter.

Korruptsioonis süüdistatud Tallinna endise linnapea jt kohtuistungites tehti sel nädalal kohtuniku arstlike uuringute tõttu ootamatu kuuajane paus. Advokaadid nendivad, et juhul kui kohtunik enam protsessiga ei jätka, tuleks seda alustada algusest peale, sest seaduses võimaldatud varukohtunikku Savisaare protsessile kaasatud ei ole.

Eesti seaduste järgi toimub esimese astme kohtus kohtuasja arutamine vahetult. «Kohtunik mõistab õigust selle põhjal, mida ta istungil on näinud ja kuulnud. Ta peab tõendeid ise uurima ja olema ristküsitluste juures,» tõdes Tartu Ülikooli kriminoloogia professor Jaan Ginter, kes välistas võimaluse, et uus kohtunik saaks poolelioleva protsessiga jätkata.

«Kui antud kohtunik millegipärast ei jätka, siis on tõepoolest võimalik, et tuleb alustada uue kohtunikuga algusest peale ja ilmselge on siis, et kaitsjad tulevad välja probleemiga, et mõistlik menetlusaeg hakkab läbi saama,» rääkis ta.

Ärimees Alexander Kofkinit protsessil kaitsev vandeadvokaat Aivar Pilv ütles, et ei tema ega Kofkin soovi seda, et kohtunik mingil põhjusel vahetuks ja nad peaksid asja arutamist alustama kõikide tõendite uurimisega algusest peale.

«See oleks äärmiselt koormav ja väsitav, sest menetlus on niigi mahukas ja aeganõudev, seotud suure tõendite hulgaga. Pikas protsessis tuleb dokumentide ja faktide rohkuse juures kogu aeg püüda mälu värskena hoida. Ma loodan, et kohtunik on peatselt tööl tagasi,» ütles ta.

Samas nentis Pilv, et üldpõhimõtte järgi peab kriminaalasja arutama ja otsustama üks ja sama kohtu koosseis. Kui kohtunik või mõni kohtu koosseisu kuuluv kohtunik või rahvakohtunik ei saa mingil põhjusel istungist enam osa võtta, asendatakse ta teisega ja kohtuistungit alustatakse uuesti algusest peale. «Ma usun ja loodan, et kõnesolevas kohtumenetluses seda olukorda ei teki ja ma ei tahaks selle küsimuse ümber sisulisemalt spekuleerida,» lausus Pilv.

Pilv kiitis, et senine kohtumenetlus on siiani kulgenud isegi eeldatavast tõendite uurimise ajagraafikust kiiremini ja kohtumenetluse töökorraldus on tema arvates olnud väga hea.

Ehitusärimeest Aivar Tuulbergi kaitsev vandeadvokaat Indrek Leppik ütles, et ka tema kliendi huvi on selle asjaga võimalikult kiiresti lahendini jõuda. «Loodan siiralt, et kohtunik saab tervise korda ja soovin talle kiiret paranemist,» lausus ta.

Juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus ütles, et praeguses olukorras puuduvad igasugused põhjused kõnelda olukorrast, kus peaks kaaluma kohtumenetluse alustamisega nullpunktist. «Kohtunik on haiguselehel ja selline haiguslehel viibimine ei too kaasa kohtuprotsessi tühisust ega uuesti alustamise kohustust,» rõhutas ta.

Savisaare protsessil on jõutud üle kuulata ligikaudu 140 tunnistajat. Üle on kuulamata veel umbes kümmekond prokuratuuri kutsutavat tunnistajat. Kohus on ära jõudnud kuulata ka jälitustoimingute käigus kogutud helisalvestised ja uurida kirjalikke tõendeid. Kord on jõudnud kaitsjateni, kel on õigus esitada ja tutvustada oma tõendeid.

Jaan Ginterile ei meenunud ühtegi varasemat protsessi Eestis, kuhu varukohtunik kaasatud oleks olnud, küll aga on istungitel kasutatud kaasistujaid ehk rahvakohtunike asemikke.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles