Galerii ja video: Tallinnas liinitöö lõpetanud tramm veedab pensionipõlve Põltsamaa lähistel (2)

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põltsamaa külje all Kuningamäe kardirada haldava Saduküla kardispordiklubi juht Peeter Kallasmaa sõnas, et on eluaeg unistanud trammijuhiks saamisest. «Elus esimest ja viimast korda sõitsin trammiga Tallinnas kuuskümmend aastat tagasi, aga unistus jäi ikka alles,» sõnas Kallasmaa.

Tema unistus täitus täna lõunal, mil Kuningamäe kardiraja kõrval asuvale haljasalale jõudis Tallinnas liinitöö lõpetanud tramm. Paraku tramm sinna küll iseseisvalt kohale ei sõitnud, vaid selle transportis sinna veoauto.

Enne Kuningamäele jõudmist tegi trammi vedav treilerauto peatuse Põltsamaa suurel sillal, mis täna pidulikult avati. Tramm tegi sillal peatuse, mis oli ühtlasi tööde kvaliteedikontrolliks, kas vastremonditud sild ikka raskust kannatab.

Kahekümne tonnise trammi Kuningamäel maha laadimine võttis ligi kaks tundi aega, kuid töö sujus tõrgeteta. Laadimistööde käigus said kannatada vaid kaks suunatuleklaasi ning koormarihm vajutas ühe vaguninurga serva veidi lömmi.

Töömehed sättisid trammi rööbastele, mis samuti pealinnast pärit. «See on tükikene Kopli trammiliini,» selgitas rööbaste päritolu Tallinna linnatranspordi trammiliiklusteenistuse direktor ja Põltsamaa vallavolikogu esimees Andres Vään.

See siin on selge näide, et ma naljast aru ei saa, sõnas Andres Vään

Nali sai teoks

«Vaat, mis meie kolme või nelja aasta tagusest naljast sündis,» muheles Kallasmaa ning meenutas seika, mil ta naljaga Andres Vääni käest küsis, kas mõni tramm võiks kunagi ka Põltsamaale jõuda.

«See siin on selge näide, et ma naljast aru ei saa,» viipas Vään Kuningamäel tema selja taha kraanaga maha pandud trammile.

Et tramm seisis veidi aega ka Tallinnas Estonia teatri ees, kus selle roll oli teatrireklaami edastamine, siis praegugi katavad trammi Estonia kirjadega reklaamplakatid. «Neile tõmbame esialgu valged kiled peale. Hiljem paneme oma kleebised külge,» sõnas Kallasmaa.

Trammist ei saa kardiraja  kõrval pelgalt eriskummaline vaatamisväärsus. «Meil oli mure, et väikestel lastel ja nende emmedel pole võistluste ajal siin suurt midagi teha. Meie klubi liige Tanel Linnas, kes on ühtlasi ka Ahhaa teaduskeskuse leiutaja, ehitab siia Ahhaa keskuse sarnase mängutoa,» lisas Kallasmaa.

Igas asjas esimene

Tramm sai täna Kuningamäel ka ristitud. Trammi nimeks sai Ahhaa ning selle ristiisa on leiutaja Tanel Linnas, kes ise talvel trammi ümber ehitama hakkab.

Et praegu talvisel perioodil kardirajal sporti ei tehta ja võistlusi ei peeta, on ka spordiklubi liikmeil trammi ette valmistamisega aega tegeleda kevadeni. «Ma täpset kuupäeva praegu küll välja ei ütle, millal trammi sisustusega valmis saame, kuid uue kardispordi hooaja alguseks on see kindlasti valmis,» sõnas ta.

Veel ütles Peeter Kallasmaa, et Kuningamäe kardirada on olnud teistest omasugustest alati kukesammu võrra ees. «See rada oli esimene Eestis ja ka kinnitamata andmeil esimene kogu toonases Nõukogude liidus. Meie rajal on võidu sõitnud ka elektrikart ning nüüd on siis järg sealmaal, et meil on olemas ka tramm, mida veel ühelgi teisel Eesti kardirajal pole,» lisas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles