Postkast asub kodust liiga kaugel (5)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maie Käämer on suur lugemishuviline ning koju käib tal lausa viis-kuus väljaaannet, mis ta kõik leht-lehelt ka läbi loeb.
Maie Käämer on suur lugemishuviline ning koju käib tal lausa viis-kuus väljaaannet, mis ta kõik leht-lehelt ka läbi loeb. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Valgamaal Pika-Antsul Vainumäe talus elav Maie Käämer on hädas tellitud posti kättesaamisega. Tema soovile postkast talule lähemale tuua pole Omniva seni vastu tulnud, põhjendades seda halbade teeoludega. Tõsi, pärast toimetuse sekkumist pakkus postifirma välja lahenduse, mis naise muret loodetavasti leevendab.

73aastasel Käämeril on tervisehädade tõttu liikumisega raskusi. «Mul on luude hõrenemine. Pealegi libisesin ja kukkusin aprillis ning vigastasin põlve. Nüüd ei saa ilma kepita enam sugugi hakkama.» Sestap ei saagi ta kolme kilomeetri kaugusel Kuigatsi lähistel maantee ääres postkasti juures käia.

Ka tema abikaasal on liikumisega tõsised probleemid. «Tal on tasakaaluhäired ja seetõttu ei julge ta kodust üldse kaugemale minna, rääkimata jalgrattaga sõidust,» lisas Maie Käämer.

Kui jalad veel terved olid, käis ta posti järel jalgrattaga ning talvel jalgsi. «Mul käib koju viis ajalehte, kuid suurem mure on paberarvete pärast, mis samuti postkasti tulevad. Arvutit meil majapidamises pole,» lisas naine, kes heietanud juba mõtteid lehetellimused lõpetada.

«Ma ei saa oma lehti kuidagi sealt kaugelt kätte. Mõnikord toob lehed ära mõni tuttav, nädalavahetustel mõni külla tulnud lastest, kes elavad mujal,» rääkis Käämer. Lapsi on paaril kuus, lapselapsi 15 ja lapselapselapsi kaheksa.

Vanad uudised enam huvi ei paku

«Oleme mehega mõlemad kõvad lugejad ja väga pikaajalised ajalehetellijad,» rõhutas ta.

Naise sõnul on ta mitu korda pöördunud Omniva poole palvega paigaldada postkast nende talule lähemale. Umbes aasta tagasi tuli postifirma niipalju vastu, et ta sai kirjakasti Kuigatsi–Keeni maantee äärde, oma talu poole viivasse teeotsa, mis endisest postkasti asukohast 300 meetrit lähemal. Kuid sealtki on kõnealuse taluni veel üle kolme kilomeetri maad.

«Ma ei soovigi postkasti õuele, vaid tahaks, et see asuks meist paarisaja meetri kaugusele jääva kruusatee ääres, kust põllutee tallu keerab. Sealt suudaksime oma ajalehed ära tuua.»

Käämer on murest rääkinud ka postiljonile, kes korra kuus neile pensioniraha koju toob. «Tema on öelnud, et ei saa isetegevust teha, sest lepinguga on paika pandud kohad, kuhu posti peab toimetama.»

Omniva ametnike suhtumise peale on ta aga veidi pahane. «Minu palvetele on nad siiani ära öelnud. Samas on kõik postkontorid maal suletud.»

Proua kinnitusel ei puuduta see mure ainuüksi teda, vaid sama tee ääres elab veel 86aastane Aino, kellel lapsed kaugel ning ainult korra kuus külas käivad. «Temalgi on tellitud mitu lehte, kuid kättesaamisega raskusi. Varem viisin mina talle posti koju. Tema kodust jääb postkast umbes paari kilomeetri kaugusele.»

Maie Käämer rääkis oma murest rahvatantsukaaslasele, Sangaste kandi pensionäride eestvedajale Lea Korbunile, kes samuti Omnivasse helistas. «Midagi positiivset ma sealt vastuseks ei saanud. Seepärast toimetusse helistasingi,» ütles Korbun.

Kompromiss siiski leidus

Omniva meediasuhete juht Mattias Kaiv kinnitas probleemi olemasolu, kuid lisas, et kõnealune talu asub maanteest siiski palju kaugemal kui paarsada meetrit ning maanteelt majani viib vaid halvas seisus põllutee. «Kahjuks me postkasti enam lähemale tuua ei saa, kuna teeolud kliendi taluni viival teel ei ole head. Samuti on tee talvel vahel hooldamata.»

Selle väitega Maie Käämer ei nõustunud ja ütles, et seda kruusateed hooldatakse hästi ning teemeister tegevat oma tööd väga kohusetundlikult.

Kuna naise ja ametniku jutt oli vastuolus, vaatasime teeolud ja postkasti kauguse talust ise kohapeal üle. Maie Käämeri jutt pidas täpselt paika. Taluni oli postkasti juurest 3,2 kilomeetrit ja tee päris tavaline kruusatee. Pääsesime toimetuse autoga kenasti isegi taluhoovi. Tuli tõdeda, et ametnikel pole olukorrast siiski täit ülevaadet, kus ja kui kaugel postkast elukohast asub ning missugused teeolud seal on.

Seepeale lubas Omniva meediasuhete juht probleemiga tegeleda. Neljapäeva hommikupoolikul andiski ta teada, et koos kandevõrgu inimestega arutati kliendi muret ning kontrolliti info veel kord üle.

Kompromissina lubas postifirma nüüd paigaldada kirjakasti poolteist kilomeetrit lähemale. «Seal saab postiljon talvelgi, kui teeolud kehvemad, kenasti ümber keerata. See ei too talle ka erilisi lisakulutusi ja ümberkorraldusi kaasa. Oleme seda valmis tegema ja võtame nende inimestega, kelle postkastidega muudatused plaanis, ise ühendust,» lisas Kaiv.

Kuigatsi-Keeni maantee ääres paiknevatest postkastidest Vainumäe talu teeotsa on kolm kilomeetrit maad. Sealt taluni on veel paarsada meetrit. Omniva lubab nüüd postkastid tuua teeotsast umbes poolele maale.
Kuigatsi-Keeni maantee ääres paiknevatest postkastidest Vainumäe talu teeotsa on kolm kilomeetrit maad. Sealt taluni on veel paarsada meetrit. Omniva lubab nüüd postkastid tuua teeotsast umbes poolele maale. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Kuidas oleks iga päev käia 3 kilomeetri kaugusel posti järel? Maie Käämer on seda omal nahal tunda saanud.
Kuidas oleks iga päev käia 3 kilomeetri kaugusel posti järel? Maie Käämer on seda omal nahal tunda saanud. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-Eesti Postimees
Postkastid Kuigatsi lähedal teeristis. Viiest neli on kasutusel.
Postkastid Kuigatsi lähedal teeristis. Viiest neli on kasutusel. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-Eesti Postimees
Kui postkast pandaks siia kinnistu tee juurde, siis oleks ajalehtedeni vaid paarsada meetrit praeguse enam kui kolme tuhande asemel.
Kui postkast pandaks siia kinnistu tee juurde, siis oleks ajalehtedeni vaid paarsada meetrit praeguse enam kui kolme tuhande asemel. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-Eesti Postimees
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles