Briti leht: May partei nõuab tema tagasiastumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Theresa May.
Peaminister Theresa May. Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

Nelikümmend parlamendisaadikut Briti peaministri Theresa May Konservatiivsest Parteist nõustusid allkirjastama kirja, milles avaldatakse peaministri vastu umbusaldust, teatas Sunday Times.

May seisab silmitsi lahingutega kolmel rindel, ajal mil valitsusest on skandaalide tõttu lahkunud kaks ministrit ning ametist lahkuma survestatakse veel kahte ministrit: Damian Greeni ja Boris Johnsonit.

Mitmed Konservatiivse Partei kõrged liikmed arvavad, et May ei saa oma tööga hakkama ning erakonna parlamendisaadikutest 40 kavatseb nõuda kirjas May tagasiastumist. Erakonnasiseste juhivalimiste korraldamiseks on vaja veel kaheksa parlamendisaadiku toetust.

Kõrged Euroopa poliitikud ja ametnikud hoiatavad, et Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise kõnelustel on käivitumas kriisirežiim, sest arvatakse, et Suurbritannia ja Euroopa Liidu liikmesriigid ei suuda detsembris sõlmida vahelepet ja et see lükatakse edasi märtsi.

Briti parlamendi alamkoda.
Briti parlamendi alamkoda. Foto: PA/PA Wire/PA Images/Scanpix

Teisipäeval tuleb Briti parlamendi alamkojas taas arutlusele Euroopa Liidust lahkumise eelnõu ning oodatakse, et May vastased toorid ühinevad hääletustel opositsioonilise Tööparteiga, kirjutas leht.

Lisaks kaaluvad Konservatiivse Partei kõrged liikmed, kas erakond vajab taastumiseks uuesti opositsiooni minemist.

«Seda on kohutav öelda..., kuid oleme liikumas aina lähemale hetkele, mil vajame enda koondamiseks mõneks ajaks opositsiooni minemist,» ütles üks minister Sunday Timesile.

Grant Shapps.
Grant Shapps. Foto: Paul Ellis/AFP/Scanpix

Downing Street lootis, et vältis erakonnasisest võimupööret oktoobris, kui valitsus avaldas, et May vastu allkirju kogunud niinimetatud peamässuline oli endine Konservatiivse Partei esimees Grant Shapps.

Sunday Timesi sõnul ütleb Brexiti-minister David Davis, et valitsus kavatseb seista vastu parteikaaslastele, kes nõuavad järeleandmisi Euroopa Liidust lahkumise eelnõus.

«Peamised argumendid, mille esitavad seda eelnõud rööbastelt lükata tahtjad, on, et see on sisuliselt võimu haaramine... ning et see õõnestab õigusi ja kaitseid võrdsuse, tööliste õiguste ja keskkonna vallas, mis on hetkel sätestatud Euroopa Liidu õiguses. Mõlemad need (argumendid) on väga valed,» ütleb Davis.

David Davis.
David Davis. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles