Puudulik seadus hakkab tühjendama töövõimetuspensionäride rahakotti (12)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Uuest aastast hakkab riik piiratud töövõimega inimesi kohtlema ebavõrdselt, kuna seadusetegijate apsaka tõttu tuleb töövõimetuspensioni saajatel, kes käivad tööl, hakata maksma riigile oma pensioni pealt tulumaksu. Töövõimetoetus aga on maksuvaba.

«Töövõimetuspensioni saajad peavad tulevast aastast oluliselt rohkem tulumaksu maksma kui töövõimetoetuse saajad,» kirjutas õiguskantsler Ülle Madise riigikogu rahanduskomisjonile.

Sellise ebavõrdsuse põhjus on selles, et töövõimetoetus on maksuvaba ning ei  mõjuta inimese tulude maksustamisel rakendatava maksuvaba tulu suurust, aga töövõimetuspension on maksustatav ning mõjutab inimese maksuvaba tulu suurust. Sellele vastuolule juhtis tähelepanu üks õiguskantsleri poole pöördunud inimene.

«Palun selgitage , kas töövõimetuspensionäride ja uue süsteemi järgi töövõimetoetust saavate inimeste tulude erinev maksustamine on kooskõlas seadusandja tahtega,» soovis Madise riigikogu rahanduskomisjoni esimehelt Mihhail Stalnuhhinilt teada.

Ta lisas, et kui see küsimus jäi maksuvaba tulu reformimisel tähelepanuta, siis tuleks  võimalikult kiiresti täiendada tulumaksuseadust rakendussätetega, nii et töövõimetuspensioni ja töövõimetoetuse saajaid maksustatakse võrdselt kuni töövõimetuspensioni maksmine on täielikult asendatud töövõimetoetuse maksmisega (töövõimereformi üleminekuaeg).

Madise lisas, et kui selline vahe tegemine oligi seadusandja soov, siis tekib küsimus, mis on erineva kohtlemise eesmärk. «Sel juhul selgitage palun erineva kohtlemise eesmärki ning asjaolusid, mille tõttu peate võrdsuspõhiõiguse riivet põhjendatuks,» kirjutas ta.

Riigikogu rahanduskomisjon arutas õiguskantsleri kirja sel nädalal. Oma arvamuse peab riigikogu komisjon esitama 27. novembriks.

«Rahanduskomisjon jätkab küsimuse arutelu praeguse kava kohaselt 21. novembri istungil. Tõenäoliselt kujundatakse siis ka seisukoht õiguskantslerile antava vastuse osas,» ütles rahanduskomisjoni nõunik Anneli Kivitoa.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles