Lugeja küsib: kas pean ettevõttes ametit vahetades ka koolitusi läbima?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töökeskkonnaspetsialistile vajaliku väljaõppe korraldamine on tööandja vastutus.
Töökeskkonnaspetsialistile vajaliku väljaõppe korraldamine on tööandja vastutus. Foto: SCANPIX

«Tööandja pakkus välja, et võiksin hakata ettevõttes töökeskkonnaspetsialistiks. Tegelen hetkel personalitööga ja ei ole varasemalt töökeskkonna tegevusega selliselt kokku puutunud. Kui ma olen nõus töökeskkonnaspetsialistiks hakkama, siis kas ja millises mahus peaks tööandja mulle koolitust võimaldama?» soovis lugeja teada.

Vastab Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Mari-Liis Ivask:

Töökeskkonnaspetsialisti roll eeldab töötervishoidu ja tööohutust reguleerivate seaduste ning ettevõtte töötingimuste tundmist, töökeskkonna korraldamist ja kontrolli. See tähendab, et töökeskkonnaspetsialist peab olema saanud töökeskkonnaalast õpet ja olema oma valdkonnas pädev. Töökeskkonnaspetsialistile vajaliku väljaõppe korraldamine on tööandja vastutus.

Töökeskkonnaspetsialisti koolituse sisu ega mahtu pole õigusaktidega sätestatud. Mõelda tuleks sellele, kas ja milline on inimese eelnev kokkupuude töökeskkonnaalase tööga ning millises tegevusvaldkonnas ettevõte tegutseb. Koolituse tulemusena peaks töökeskkonnaspetsialist teadma ja mõistma nii õigusaktidega seatud nõudeid kui ettevõtte tööprotsessi sisuliselt ning sellega kaasnevaid võimalikke ohte ja ennetust. Väljaõpe võib koosneda ka mitmest koolitusest. Näiteks kui ettevõte tegeleb ohtlike kemikaalide käitlemisega, siis peaks töökeskkonnaspetsialist olema teadlik ka kemikaaliohutusest. Sellisel juhul võiks kemikaaliohutuse teemaline koolitus olla osa töökeskkonnaspetsialisti väljaõppest.

Tööandjal ja tulevasel töökeskkonnaspetsialistil on mõistlik panna koos paika esialgne väljaõppe plaan ja kui kokkulepitud koolitus(ed) on läbitud, siis omavahel arutada, kas õpe on piisav. Kuna personalitöö ja töökeskkonnaalane töö on omavahel tihedalt seotud, siis on nii mitmeski organisatsioonis need kaks rolli ühendatud.

Tasuta nõu ja konsultatsiooni saab küsida ka Tööinspektsioonilt, sh nõustamist ettevõttes kohapeal. Nõustamise eesmärk on juhtida tööandja tähelepanu ettevõtte töökeskkonna ja selle korralduse kitsaskohtadele ning teha ettepanekuid ja anda soovitusi, kuidas töökeskkonda ja selle alast tööd ettevõttes parendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles