Briti kõrged poliitikud Mayle: Johnsonil on aeg minna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson
Boris Johnson Foto: PA/PA Wire/PA Images/Scanpix

Suurbritannia ülekoormatud peaministrit Theresa Mayd survestatakse aina enam vallandama välisminister Boris Johnsonit, kes seadis oma väljaütlemistega ohtu Iraanis vangis viibiva Briti kodaniku Nazanin Zaghari-Ratcliffe’i.

Briti peaminister Theresa May.
Briti peaminister Theresa May. Foto: John Stillwell/PA Wire/PA Images

Nii Londoni linnapea Sadiq Khan kui ka opositsioonilise töölispartei juht Jeremy Corbyn kutsusid eile Mayd üles Johnsonit vallandama. «Kui May oleks tugev peaminister, vallandanuks ta Johnsoni juba ammu,» märkis Londoni linnapea BBC-le. Corbyn aga ütles Briti väljaandele Observer, et välisminister õõnestab oma väljaütlemistega riiki ja ohustab selle kodanikke.

«Boris Johnsonil on aeg minna,» lisas Corbyn.

Johnson sattus läinud nädalal taas laialdase kriitikatule alla parlamendis avalikus kõnes Iraanis vangis viibiva 38-aastase Briti kodaniku Nazanin Zaghari-Ratcliffe’i kohta tehtud kommentaaride tõttu. Iraan süüdistab naist propaganda levitamises ja tema kaitse tuumik põhineb väitel, et ta ei töötanud riigis kunagi ajakirjanike õpetajana, vaid viibis seal puhkusel.

Zaghari-Ratcliffe tütrega.
Zaghari-Ratcliffe tütrega. Foto: HANDOUT/AFP

Johnson aga teatas parlamendiliikmetele avalikus kõnes, et naine oli väidetest hoolimata ajakirjanikke õpetanud. Johnsoni avalduse tõttu toodi Zaghari-Ratcliffe taas Iraani kohtu ette, kus praegusele viieaastasele karistusele ähvardati lisada veel viis aastat.

Zaghari-Ratcliffe peeti kinni 2016. aasta aprillis Teherani lennujaamas, kui ta oli oma tollal 22-kuuse tütrega tagasi Suurbritanniasse suundumas.

Lisaks süüdistavad Briti ministrid Johnsonit ja keskkonnaministrit Michael Gove’i sepitsustes rahandusministri Philip Hammondi vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles