Vene saadikut häirib spionaažis kahtlustatud nooruki seostamine FSBga (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on portaali 47news.ru andmetel Aleksei Vassiljev.
Pildil on portaali 47news.ru andmetel Aleksei Vassiljev. Foto: Ekraanitõmmis portaalist 47news.ru

Venemaa suursaadik Tallinnas avaldas hämmeldust Eesti võimude väidete suhtes, et Narvas novembri algul kinni peetud 20-aastane Vene kodanik on Vene Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) agent.

«Me oleme hämmingus, miks Eesti võimud teatasid kohe pärast kinnipidamist, et ta on FSB agent,» ütles suursaadik Aleksei Petrov esmaspäeval uudisteagentuurile Interfax.

«Noormees on 20-aastane. Miks kõlas selline versioon, on meile arusaamatu. Seda võib vaadelda, kui katset kujundada ühiskondlikku arvamust,» märkis Petrov, kommenteerides esmaspäeval Vene konsuli külaskäiku vahistatud noormehe, Aleksei Vassiljevi juurde.

Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa kolledži turundus- ja kommunikatsioonijuht Anna Kaljusaar ütles Postimehele, et Aleksei Vassiljev on Virumaa kolledži tudengite nimekirjas. Ta võeti ülikooli vastu tänavu suvel ja õpinguid alustas ta käesoleval sügisel. Noormees õpib tootmise automatiseerimise erialal.

Kaitsepolitsei (kapo) töötajad pidasid Vassiljevi 4. novembril Narva piiripunktis Venemaale suundumisel kinni, kuna kahtluse kohaselt tegutses ta FSB agendina. Harju maakohus võttis Venemaa kodakondsusega mehe eelmisel esmaspäeval prokuröri taotlusel vahi alla.

Meest kahtlustatakse FSB agendina Eesti riigi vastases vägivallatus tegevuses ning arvutikuriteo ettevalmistamises. Riigiprokuratuuri teatel olid mehe tegevuse sihtmärgid Eesti riigiasutused. Vene uudisteportaali 47news.ru andmetel on Eesti kaitsepolitsei poolt Narvas vahistatud Vassiljev 20-aastane Kingissepa linna elanik, kes 16-19 aastaselt õppis Sillamäe gümnaasiumis, vahendas ERRi uudisteportaal laupäeval.

Vene suursaadiku sõnul määras Eesti Vassiljevile juba riikliku kaitsja, kuid noormees võib sellest keelduda ning sel juhul organiseerib tema kaitse Vene saatkond.

Petrovi sõnul toimus esmaspäevane kohtumine saatkonna pealekäimisel, kuna noormees oli algul saatkonna esindajatega kohtumisest keeldunud. Vene saadiku sõnul olevat Vassiljev konsulile rääkinud, et allkirjastas abist keeldumise paberi, kuna uurijad väitsid talle, et saatkond ei saa teda nagunii kuidagi aidata.

Saadiku sõnul saab noormees võimaluse saatkonda helistada ning Eesti võimud ei tee takistusi Vassiljevi kohtumiseks Vene diplomaatidega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles