EL soovib inimestelt ja ühendustelt tagasisidet libauudistest (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alvaro Barrientos/AP

Euroopa Liit käivitas esmaspäeval avaliku konsultatsiooni, milles soovitakse teiste seas kodanikelt ja ühendustelt tagasisidet libauudiste fenomenile.

Küsitlusi on kaks, millest üks on mõeldud kodanikele ning teine juriidilistele isikutele ja ajakirjanikele.

Küsitluste eesmärk on saada inimestelt ja ühendustelt tagasisidet, millised on inimeste ja ühenduste kogemused libauudiste ja veebis leviva desinformatsiooniga, ning teha kindlaks, kas kehtivatest seadustest ja sotsiaalmeediafirmade endi püüdlustest piisab libauudiste leviku peatamiseks.

Konsultatsiooni sihtgrupid on tavakodanikud, sotsiaalmeediaplatvormid, uudisteorganisatsioonid, akadeemikud ja kodanikuühendused.

«Elame ajastul, mil informatsiooni ja desinformatsiooni voog on muutund peaaegu üle jõu käivaks,» ütles Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans.

«Seetõttu peame andma kodanikele vahendid libauudiste tuvastamiseks, parandama usaldust veebis ning haldama infot, mis nendeni jõuab,» lisas Timmermans.

Komisjon kutsub ka eksperte ja akadeemikuid liituma grupiga, mis teeksid ettepanekuid edasisteks sammudeks.

Eesmärk on «paremini mõista loogikat ja võimalikke tegevussuundi EL-i ja/või riiklikul tasandil», lisas komisjon.

Inimestel on oma vaatenurga jagamiseks aega 23. veebruarini. Järgmisel kevadel avaldab EL uue «libauudiste» strateegia.

Küsimustikku võib täita mis tahes EL-i keeles.

Konsultatsioon asub veebilehel https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation-fake-news-and-online-disinformation_en#questionnaire .

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles