Iseseisvuslaste teed läksid lahku

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Kataloonia asepresident Oriol Junqueras (vasakul) istub nüüd vangis, kuid on iseseisvusmeelsete katalaani valijate seas populaarsem kui tema Brüsselisse pagenud ülemus Carles Puigdemont.
Endine Kataloonia asepresident Oriol Junqueras (vasakul) istub nüüd vangis, kuid on iseseisvusmeelsete katalaani valijate seas populaarsem kui tema Brüsselisse pagenud ülemus Carles Puigdemont. Foto: Lluis Gene / AFP / Scanpix

Kuigi iseseisvuslased vaidlustavad oma sõnavõttudes endiselt seda, et keskvõim pärast illegaalset iseseisvusdeklaratsiooni vastavalt põhiseaduse artiklile 155 ajutiselt Kataloonia juhtimise üle võttis, osalevad nende parteid 21. detsembril erakorralistel valimistel.

Eile selgus, et Kataloonia endise presidendi Carles Puigdemonti koduerakond Kataloonia Demokraatlik Partei (PDECAT) ei lähe valimistele oma nime all, vaid kandideerib selle asemel valimisnimekirjana Junts per Catalunya (e.k «Koos Kataloonia nimel» – toim).

See meenutab väga valimisnimekirja Junts pel Sí («Koos jah-i nimel» – toim) nime, millega neil õnnestus võita 2015. aasta piirkondlikud valimised. Toona oli põhiline valimislubadus iseseisvusreferendumi korraldamine. Erinevalt eelmisest korrast pole seekord aga liidus teist olulist iseseisvuslaste parteid – Vabariiklikke Vasakpoolseid (ERC).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles