ELi kaitsekoostöö vastu jäid iirlased ja Portugali kommunistid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi ametliku alalise kaitsekoostööga EL alles alutab, on ühiseid missioone tehtud varemgi: näiteks piraaditõrjet Adeni lahel.
Kuigi ametliku alalise kaitsekoostööga EL alles alutab, on ühiseid missioone tehtud varemgi: näiteks piraaditõrjet Adeni lahel. Foto: PIERRE VERDY / AFP / Scanpix

Eile tehti Brüsselis ametlikult avalikuks nende riikide arv, kes kasutavad võimalust liituda vabatahtlikult alalise kaitsekoostööga (PESCO): «jah»-sõna andis 28 liikmesmaast 23.

«Kindlasti üle 20,» kõlas juba möödunud nädala keskel hinnang sellele, kui paljud annavad end üles tähtajaks, mis kukkus möödunud reedel. Selleks hetkeks tehti kindlaks, kelle nimega valmistada ette paberid, mis said allkirjad eile Brüsselis peetud ELi välis- ja kaitseministrite kohtumisel. Kindlate mitteliitujatena olid ette teada Taani ja Ühendkuningriik.

Neist esimene põhjusel, et ka parima tahtmise korral ei tohi Taani valitsus ELis kaitsevaldkonnas midagi teha. Sellekohase erandi jätsid taanlased oma riigi ELiga liitumise lepingus ning seda ei saa nad muuta ilma, et rahvas referendumil nii otsustaks. Sestap osalesid taanlased isegi Adeni lahe piraaditõrjemissioonil, kus juhtrolli kannab EL, NATO lipu all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles