Ettevõtja Toivo Rande: ETTEVÕTLUS - TURVALISUSE GARANTII

, Ettevõtja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Hütt

Ettevõtlusega tegelemise väärtustamine muutub ega pole enam mitte pelgalt vähestele mõeldud tegutsemismudel. Samas ei ole meedias loodud kuvand ettevõtlusest sugugi positiivne. Üsna tihti võib kohata arvamust, et ettevõtlus oleks justkui midagi ohtlikku, ebaeetilist, poolkriminaalset, hirmutavat. 

Teinekord inimene on huvitatud ettevõtlusega alustama aga leiab siis oma lähikondlastelt sellele mõttele suurt vastasseisu, hirm kasvab lumepallina ja järgmisel päeval loobutakse ideest sootuks. Statistika ütleb, et enim kardetakse riskide võtmist ja läbikukkumist ning oluliselt pärsib hirmu ja ebakindluse kõrval ettevõtlusega alustamist rahaliste võimaluste puudumine. Ka rahvusvahelise ettevõtlusuuringu AGER 2016 tulemused, millega mõõdetakse muuhulgas inimeste ettevõtlikku loomust, näitavad, et kuigi 49 protsenti eestlastest tahaksid ise olla ettevõtjad, siis ainult 16 protsenti usub, et neil on olemas selleks vajalikud oskused ja teadmised ning nende sotsiaalne keskkond, nagu perekond ja sõbrad, ei mõjutaks neid ettevõtjaks hakkamisest loobuma. Seega on Eestis 33 protsenti inimesi, kellel on sisuliselt kasutamata ettevõtluspotentsiaal. See on number, mis kindlasti võiks panna Eestit pisut rohkem mõtlema, kuidas kogu olemasolevat potentsiaali paremini ära kasutada.

ETTEVÕTLUSE TÄHTSUS PARADIGMAS MUUTUB

Psühholoogiline barjäär ettevõtlusega tegelemiseks tingib selle, et pigem valitakse endale elatise hankimiseks turvalisem palgatöö, mis aga lähituleviku paradigmade muutudes võib osutuda üleöö ühtäkki kõige ebaturvalisemaks. Muutused saavad siin olema kiiremad kui masside tasandil teadvustada jõutakse. Tehisintellekt ja robotid vahetavad tõenäoliselt välja suure osa teenindussektorist alustades poemüüjatest, pangatelleritest ja lõpetades juristidega. Isesõitvad autod, -bussid, -trammid ja -trollid jätavad tööta suurema osa roolikeerajatest. Äsja õnnestus lugeda, et tänu näotuvastustehnoloogia arengule võivad veelgi varem kaduda töökohad raamatukogudes, isikutuvastuse, turva- ja julgeolekuteenuste valdkonnas. See saab kõik toimuma väga lühikese ajavahemiku jooksul. Muutused tehnoloogia valdkonnas on üha kiiremad ning peame lähitulevikus suutma kohaneda pidevalt muutuva maailmapildiga, mis ei pruugi pelgalt palgatöötaja kogemuspagasiga inimesele kindlat toimetuleku võimalust pakkuda.

Usun, et juba lähitulevikus ollakse pidevalt fakti ees, kus üha uued ja uued väga paljud  head oma ala professionaalid võivad järgmisel hetkel tööta olla. Eks tekkis ju ka turvaauk meie ID-kaardi tarkvara haldamisel teatud arengute tulemusel ja praktiliselt üleöö olid mitmed kümned tuhanded kaardid olulisteks tehinguteks kõlbmatud, mis tekitas ühiskonnas paraja kaose. Inimene pole aga ID-kaart, kelle oskusi elukutse kadudes saab hõlpsasti nagu „tarkvara“ soovitud suunas  paarikümne minutuga uuendada. Pigem tuleb ühiskonnas tervikuna selleks ennetavaid samme ette võtta nii suhtumiste, hoiakute kui arusaamade osas.

ETTEVÕTLUSOSKUSED MASSIDESSE

Eile alanud rahvusvahelise ettevõtlusnädala raames on õige hetk arutleda selle üle, kuidas efektiivsemalt arendada ettevõtlust, eriti just väikeettevõtlust, mis on oma olemuselt üks kõige kohanemisvõimelisemaid elatise teenimise vorme. Tingimuste muutudes võib täiesti äraarvamatus valdkonnas tekkida uusi edukaid väikeettevõtteid. Mitte üheski majandusõpikus polnud kirjas, et ettevõtlusvõimaluse avanedes pidanuks esimestena tekkima suhkruvati ja mehukatti ärid, aga need tekkisid. Nii tekivadki muutustest endist põhjustatud täiesti uute toodete/teenuste pakkujad, mida ette ennustada ei osata ja ega ei peagi. Pigem tuleks teadvustada vajadus anda võimalikult paljudele inimestele laiapõhjaline  ettevõtlusalane baasettevalmistus. Peab ju Eestigi end start-upide poolest rikkaks riigiks.

Ettevõtlusvorme on mitmeid, aga põhitöö kõrvalt kõige väiksema riski, kõige parema õppimis- võimaluse ja selle kohese praktikas rakendamise osas ei ole parimat varianti, kui väga head koolitussüsteemi ja laias valikus kvaliteetseid tooteid omava otsemüügifirma partnerina ettevõtluskogemuse omandamisega alustada.

Minul endal on arvukalt positiivseid kogemusi tegutsemisel maailma suurima otsemüügifirma Amway partnerina. Seda nii enda rahvusvahelise äriettevõtte ülesehitamisel kui ka olles enam kui kümmekond aastat mentoriks väga paljudele alustavatele ettevõtjatele. Selle aja jooksul on  äritegevuse arendamise ja juhtimiskogemuse saanud mitmed sajad inimesed, sealhulgas väga paljud, kellel varem igasugune ettevõtluskogemus puudus.

Kui võrrelda Amway partnerlusega avanenud võimalusi ja teadmisi enda varasema ettevõtluskogemusega, mil omasin mööblisalonge ja ajakirja, siis pakub uuele alustavale ettevõtjale otsemüügi äridega liitumine just õppimise ja arengu seisukohalt väga suuri eeliseid. Kui ülikooli õppejõu ameti kõrvalt mööblipoodidega alustasin, ei olnud samal äritänaval asuvate mööblisalongide omanikud küll mitte millegagi mulle kui teiselt alalt tulnud uuele ettevõtjale toeks. Pigem olin neile pinnuks silmas – üks lisasuu jälle paja ääres rohkem! Ja  suhtlemisel seda vaenulikku hoiakut isegi ei püütud varjata. Nii olid teadmatus, pidev finantsrisk ja ebakindlus tuleviku osas äritegevuse igapäevaelu lahutamatuks osaks. Pärast mitmeid järjestikku kahjumiga lõppenud kuid tuli töötajatele ikkagi palgad välja maksta, teadmata millal rahavoog positiivseks pöördub ja kas üldse pöördub.  Selline väikeettevõtluse argipäeva reaalsus ei ole äri alustajate jaoks kindlasti mitte julgustav ja soodustav.

Ühiskonnas ei teadvustata, et eelpoolloetletud raskused ja takistused tegelikult puuduvad, kui alustada ettevõtluskogemuse omandamist otsemüügifirmade, näiteks Amway, partnerina.  Positiivse ja toetava tiimitöö keskkonnas saab valutult omandada vajaliku oskusteabe ja kogemused, puudub investeerimise vajadus ja seoses sellega sisuliselt ka materiaalne risk. Lisaks madalale sisenemisbarjäärile on reeglina enamikel otsemüügifirmadel madalate kuludega efektiivne meeskonna loomist, suhtlemis- ja juhtimisoskusi arendav koolitus- ja tugisüsteem.

Usun, et massidesse ettevõtlusoskuse viimiseks sobivad head koolitussüsteemi omavad otseturundusfirmad kõige paremini. See annab võimaluse luua oma põhitöö kõrvalt väike pereäri, mille võib hiljem kas ehitada kuitahes suureks rahvusvaheliseks ettevõtteks või lihtsalt kasutada omandatud oskusi ja kogemusi mistahes tüüpi uue firma loomiseks.   

Otseturundus pole mitte pelgalt üks ettevõtlusvõimalus paljude teiste seas vaid see on tänases reaalsuses väga hästi toimiv ja kõikide inimeste jaoks kättesaadav lahendus, kes seni pole julgenud, kuid tahaksid omandada väikeste kuludega enda töö kõrvalt ettevõtlusalast oskusteavet ja kogemusi, et  kindlustada oma pere tulevik juba lähitulevikus tööturul toimuvate muutuste ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles