Põltsamaa tervislik juust ajas Hiina poliitikud elevile

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina rahvakongressi põllumajandus- ja maaelukomisjoni esimehe Long Zhuangwei (vasakul) ja aseesimehe Zhan Hu-qu sõnul võiks E-piim kogu oma aastatoodangu kokku koguda ning kohe Hiina poole teele saata.
Hiina rahvakongressi põllumajandus- ja maaelukomisjoni esimehe Long Zhuangwei (vasakul) ja aseesimehe Zhan Hu-qu sõnul võiks E-piim kogu oma aastatoodangu kokku koguda ning kohe Hiina poole teele saata. Foto: Eili Arula

Eile külastas pea kümneliikmeline Hiina Rahvavabariigi rahvakongressi põllumajandus- ja maaelukomisjoni delegatsioon koos Eesti riigikogu maaelukomisjoni liikmetega Põltsamaal E-piima juustutööstust. 

Külalised läksid eriti elevusse, kui ettevõtte juht Jaanus Murakas tutvustas neile vererõhku alandavat südamejuustu.

«Kui see, millest ta meile rääkis, tõele vastab ja teie juustutööstused suudavad toota seda sorti juustu meile 10 000 tonni, siis võite kasvõi kohe saadetise Hiina poole teele panna,» sõnas rahvakongressi põllumajanduskomitee liige Zhan Hu-qu. Paraku on E-piima juustutööstuse kogu aastatoodangu maht 10 000 tonni.

Samas tunnistasid nii Zhan Hu-qu kui ka rahvakongressi põllumajanduse ja maaelukomisjoni esimees Long Zhuang-wei, et enamik hiinlasi juustu ei armasta. «Eks maitsed ole erinevad. Aga kui tegu on selliste tervendavate omadustega juustuga, saab seda meil üsna hõlpsasti turustada,» arvas ta.

Välismaise eelistajad 

Külalised selgitasid, et lisaks pidevale rahvaarvu kasvamisele muutub nende rahvas ka jõukamaks ning seetõttu omakorda toidukaupade suhtes nõudlikumaks.

Riigikogu maaelukomisjoni esimees Aivar Kokk täpsustas, et jõukam Hiina elanikkond soovib väga kvaliteetset toitu, kuid erinevalt eestlastest eelistavad hiinlased hoopis välismaist toidukaupa. 

Riigikogu maaelukomisjoni esimees Aivar Kokk täpsustas, et jõukam Hiina elanikkond soovib väga kvaliteetset toitu, kuid erinevalt eestlastest eelistavad hiinlased hoopis välismaist toidukaupa.

«Hiinas on seis umbes sama, nagu meil oli 1990. aastate algul ja keskpaigas, kus oluline oli, et toiduained oleksid just välismaised,» märkis ta.

Hiina rahvasaadikud märkisid, et on kursis meie toiduainetööstuse toodangu kvaliteediga. «Teame, et Eesti toidutööstus on üks maailma kvaliteetsemaid,» selgitas Zhan Hu-qu delegatsiooni Eestisse tuleku põhjuseid.

Kohe pärast ettevõtte juhi ettekannet ning ekskursiooni E-piima pakendamistsehhis tabas Murakat Hiina külaliste küsimustelaviin. 

Küsimused olid väga konkreetsed ning puudutasid E-piima tootmisvõimet, juustu väljamüügihinda, ettevõtte käivet ja kasumit. 

Muu hulgas püüdsid hiinlased Murakalt iga hinna eest välja pressida südamejuustu võlukoostisosa, probiootilise bakteri hinda. Täpset hinda Murakas mõistagi käigu pealt külalistele välja ei käinud.

Zhan Hu-qu ja Zhuangwei sõnasid, et lisaks Eesti toodetele soovivad nad kindlasti Eestist koju kaasa võtta teadmisi, kuidas Hiina tööstused saaks toota tõhusamalt piima- ja mahetooteid.

Ei jõua ära toita

Aivar Kokk täpsustas, et Hiinas oleks Eesti toitu võimeline iga päev ostma vaid kümnendik rahvast. «Aga kui me võtame aluseks, et kümme protsenti näiteks Shanghai rahvastikust on 2,5 miljonit inimest, siis isegi kümnendikku vaid ühe linna rahvast ei jõuaks Eesti tööstused mingil juhul ära varustada,» lisas riigikogulane.

E-piima juht Jaanus Murakas oli seda meelt, et Hiina turule minekuks pole ilmtingimata tarvis kohe 10 000 tonni juustu Hiina poole saata. «Oma kogemustele tuginedes võin öelda, et isegi Hiinast on võimalik leida partnerid meile sobivate koguste tarnimiseks.»

Olgugi et Eesti ja Hiina delegatsiooni liikmed mõistsid suhtlustasandil piisavalt inglise keelt, vahendas vestlust hiina keele tõlk. Eestlaste ja hiinlaste vestluse tõlkis kõigile asjaosalistele arusaadavaks Vidrik-Jaan Korp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles