Kui palju sina gaasi eest üleliia maksad? (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Gaasihind.ee

Juba mõnda aega on lisaks elektrimüüjale olnud võimalik valida ka gaasimüüjat, ent miskipärast pole seda enamik Eesti gaasitarbijatest teinud ning gaasi eest makstakse turuhinnast palju enam.

Eleringi andmetel on oktoobri lõpu seisuga Eestis 53 867 tarbimiskohta ja vaid 2,9% nendest on sel aastal gaasimüüjat vahetanud. 220 Energia OÜ juhatuse liige Erika Thalfeldt rõhutab, et hinnavõit, mis tuleb gaasimüüja vahetamisest, on kordades suurem, kui see oleks näiteks elektripaketi vahetusel. «Kui raha lebab maas, siis tasub see üles korjata,» nendib Thalfeldt Gaasihind.ee portaalile.

Sääst gaasile on oluliselt suurem juba seetõttu, et gaasi tarbimine ning seega ka arved on üldjuhul suuremad kui elektri omad. Eriti just neil majapidamistel, kes oma kodu gaasiga kütavad. Teiseks on konkureeriv osa hinnast osakaalult palju suurem kui elektril. Kui laias laastus moodustab elektrihinnast kolmandiku võrgutasu, kolmandiku maksud ja vaid kolmandiku elektri hind ise, siis gaasi puhul moodustab arvest suurema osa siiski gaasi hind (olenevalt tarbija tüübist võib see jääda umbkaudu 60 protsendi kanti).

Thalfeldt selgitab, et hinnaerinevus pakettidel võib olla kuni 5 eurot MWh kohta ehk et 1000 m3 kohta tuleb hinnaerinevus suisa 50 eurot. Ja kui aastas tarbib üks majapidamine 2000 m3 gaasi, siis on hinnavõit 100 eurot. «Eks peamine argument ongi, et pole ju mõtet oma püsikulusid hoida suuremana kui vajalik. Säästa on võimalik päris palju ja vahetusprotsess on ülilihtne,» kutsub 220 Energia juhatuse liige kodusid oma gaasitarbimist üle vaatama.

Põhjus, miks inimesed endale kõige õiglasema hinnaga gaasi ei vali, on ehk vanas harjumuses: «Kui elektris ollakse juba harjunud, et sa valid ühe või teise või kolmanda müüja vahel, siis gaasis veel ei olda,» arvab Thalfeldt ning lisab, et kui inimene ostab elektrit ja gaasi sama ettevõte käest, saab ta neilt lisasoodustust.

Gaasi pakkumiste võrdlemine ja müüja vahetamine annab igal juhul ühe majapidamise energiatarbimise kuludelt kõige suurema säästu. Kõige lihtsam ja mugavam on erinevaid pakkumisi võrrelda Gaasihind.ee kodulehel. Gaasi müüjat saab aga vahetada täpselt sama lihtsalt nagu elektrimüüjatki. Lepingu saab teha mugavalt veebisaidil või mobiiltelefoniga.

Graafik: Tüüpilise mitteaktiivse tarbija ehk Eesti Gaasi üldteenuse paketi hinna võrdlus gaasituru   hindade ning 220 Energia Kodugaasi paketi hindadega.
Graafik: Tüüpilise mitteaktiivse tarbija ehk Eesti Gaasi üldteenuse paketi hinna võrdlus gaasituru   hindade ning 220 Energia Kodugaasi paketi hindadega. Foto: Gaasihind.ee

QR-koodi pilt: Gaasihind.ee QR-kood gaasipakettide võrdlustabelisse.

Gaasihind.ee

 
Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles