Pildid ja video: maailma kõige veatum teemant müüdi 33,5 miljoni dollari eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
163.41- karaadine teemant, mille eest maksti 33,5 miljonit dollarit
163.41- karaadine teemant, mille eest maksti 33,5 miljonit dollarit Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Šveitsis Genfis toimus eile, 14. novembril Christie’s oksjonimaja oksjon, kus müüdi maailma kõige veatumaks peetav teemant.

Oksjonimaja esindaja teatel on tegemist 163,41- karaadise teemandiga, mille alghinnaks oli 30 miljonit dollarit ja selle ostis anonüümne pakkuja  33,5 miljonit dollari (28 miljonit eurot) eest, edastab skynews.com.

Nimetatud teemant on smaragdidest ja väiksematest teemantidest koosneva kee otsas. See erakordne ehe oli enne oksjonit näitusel Hongkongis, Dubais, Londonis ja New Yorgis.

Christie’se oksjonimaja andmetel leiti nüüd müüdud teemant möödunud aastal Aafrika edelaosast Angola teemandikaevandusest ning enne kaheks osaks lõikamist ja lihvimist oli ta 404,20-karaadine.

163,41-karaadine teemant, mis müüdi 33,5 miljoni dollari eest
163,41-karaadine teemant, mis müüdi 33,5 miljoni dollari eest Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Tegemist on Angolast leitud seni suurima valge teemandiga ning maailma mastaabis suuruselt 27. teemandiga.

Ameerika gemmoloogia instituudi teatel on tegemist IIA tüüpi teemandiga, mis on eriline ja kvaliteetne oma läbipaistvuse ja värvi tõttu.

New Yorgis asuva firma Julius Klein Groupi kümme lihvijat andsid oksjonile pandud vääriskivile lõpliku suuruse ja kuju.

Genfi juveelifirma Grisogono pani teemandi kee külge, tehes selle kandmiskõlblikuks. Suure vääriskivi teine pool tehti tükkideks ja pandi keesse.

Smaragdidest ja teemantidest kee, mille küljes on 163,41-karaadine teemant
Smaragdidest ja teemantidest kee, mille küljes on 163,41-karaadine teemant Foto: MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix

Selle firma asutaja ja juhi Fawaz Gruosi sõnul oli selle veatu teemandi kee külge panemine paras peavalu, kuna tegemist on suure teemandiga.

Hinnalise teemandi ja kee uue omaniku nime ei avalikustatud, kuid Šveitsi meedia andmetel on see isik hiinlane.

Maailma kõige hinnalisemaks teemandiks peetakse 105-karaadist Koh-I-Noori, mis pärsia keeles tähendab «Valguse mägi». See teemant leiti Indiast Andra Pradeshi kaevandusest ning see kuulus mitmele India ja Pärsia valitsejale. Praegu kuulub see Briti kuninglikule perekonnale ja seda hoitakse Londoni Toweris, olles üks kroonijuveele. Selle hinda ei ole avalikustatud.

Koh-i-Noori teemant
Koh-i-Noori teemant Foto: DESHAKALYAN CHOWDHURY/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles