Akordionist Tuulikki Bartosik ühendab pärimusmuusika ja pealinna

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheliselt tunnustatud akordionist Tuulikki Bartosik.
Rahvusvaheliselt tunnustatud akordionist Tuulikki Bartosik. Foto: Matthias Bartosik

Alates reedest, 17. novembrist on igal kuul Tallinnas võimalik kuulata pärimusmuusikat ja sellest inspireeritud autoriloomingut nii Eestist kui välismaalt. Kontserdisari, mis on sündinud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia pärimusmuusika eriala eestvedajate ning kodanikuaktivistide koostöös, kannab nime Reval Folk. Avakontserdi põhiesineja on rahvusvaheliselt tuntud akordionimängija ja lugude looja Tuulikki Bartosik, kes esitab eesti ja skandinaavia pärimusmuusikast inspireeritud omaloomingut.

Bartosiku omapärane helikeel on tunnustust leidnud nii mujal Euroopas kui ka Jaapanis. Kontserdil tulevad esitlusele palad Bartosiki autoriplaadilt «Storied Sounds». Samuti kõlab akordionil eesti, rootsi ja soome pärimusmuusika. 

«Need on maad, kus minu muusikuelu on paralleelselt kulgenud ja mille traditsioonidega olen tuttav. Olen alati ise muusikat kirjutanud. Minu lood tekivad emotsioonidest ja helimaailm on mõjutatud nii Skandinaavia kui ka Eesti rahvamuusikast ja loodusest,» rääkis Bartosik Postimehele. «Mulle meeldib ennast akordioni kaudu muusikaliselt väljendada ja panna sellesse muusikasse kõik, mida olen läbi elanud, kogenud ja kellega suhelnud. Armastan improviseerida, sestap sisaldavad mu lood tihti improvisatsiooni, mis sünnib kohapeal. Minu kontsert on minu lugu minu muusikas sellel hetkel.»

Bartosik lisab, et kontsert saab olema omamoodi mõtisklus, kus on võimalik ka tantsu lüüa, kui selleks soovi on. «Hindan hetkes olemist, ümbruse tunnetamist ja kontakti iseendaga. Armastan elu kõigi rõõmude ja hädadega, mulle meeldib täiel rinnal elada ja seda tunnet oma muusika kaudu publikuni viia.»

Reval Folk sai alguse ideest katsetada, kas on üldse võimalik kokku panna Eesti pealinna – ajaloolise nimega Reval – ja pärimusmuusikat. Kontserdisarja peamine eesmärk on pakkuda inimestele asjaliku olemisega Tallinnas võimalust tuletada meelde oma põlist olemust, seotust teiste inimestega ja tugevdada sidet eri põlvkondade vahel. Samuti soovitakse innustada noori õppima pärimusmuusikat ka pealinnas, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias pärimusmuusika erialal.

Kontserdisarja Reval Folk idee autor ja eestvedaja, põline tallinlane Kadri Allikmäe räägib, et folgisündmusi Tallinnas küll toimub ning asjahuvilised leiavad endale kindlasti koha, kuid pärimuskultuur ei ole veel paljude inimeste igapäevaelu osa. «Meie missioon on seda muuta.» Lisaks on kontserdisarjal EMTA pärimusmuusika eriala tudengite vaatenurgast väga tähtis roll. Koolile lähedal tekib platvorm õppimiseks, kogemiseks ja õpitu rakendamiseks, ütleb EMTA pärimusmuusika eriala koordinaator Katariin Raska.

Bartosik, Reval Folgi kaasasutaja ning kevadel kümnendat sünnipäeva tähistanud EMTA pärimusmuusika eriala üks rajajatest tunnetab tugevalt, et sellist sarja on vaja. «Aastaid on EMTA pärimusmuusika eriala tudengid tundnud vajadust oma nn kodulava järele. Samuti oleme soovinud pakkuda külalisõppejõududele kontsertide andmise võimalust, et jagada kooliseinte vahel toimuvat ka väljaspool ülikooli. Reval Folk on väljund, mis on sündinud just sellest vajadusest ning mul on äärmiselt hea meel ja suur au olla kontserdisarja esimene esineja.»

Sarja avakontsert toimub reedel, 17. novembril algusega kell 19 Vanalinna Muusikamajas.

Kontserdi juhatab sisse pärimusmuusik (torupill, parmupillid, saksofon) Katariin Raska. Päeval kell 13 toimub Reval Café Müürivahe tänava kohvikus ka Reval Folgi pop-up-kontsert, mille mõte on näidata, et pärimusmuusika ja sel põhinev autorilooming võib olla meie igapäevaelu osa. Üles astuvad EMTA pärimusmuusika eriala tudengid Hanna Kata Norma (laul), eriala eestvedaja Katariin Raska (parmupill, torupill) ja vilistlane Mihkel Roolaid (laul). 

Reval Folgi sarja järgmine kontsert toimub 15. detsembril, mil lavale astub Trio Soon/Piho/Lepasson. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles