HKScan tuli Rakvere lihatööstuse palgatülis välja uute väidetega (28)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HKScani Eesti juht Anne Mere
HKScani Eesti juht Anne Mere Foto: Meelis Meilbaum

Kuigi HKScan vastas eile Rakvere lihatööstuse tapamaja liinitööliste palganõudele, otsest palgapakkumist ei tehtud. Lisaks tuli ettevõte avalikkuses välja väitega, et ajavahemikus 2013-2016 on tapaliini töötajate palk igal aastal kasvanud keskmiselt kuus protsenti, kui töötajad ise on seni öelnud, et nende palk on viimased kümme aastat paigal seisnud.

«Vastavalt ettevõttes kehtivale palgasüsteemile, oleme igal aastal üle vaadanud kõikide HKScani töötajate palgad, sealhulgas Rakvere lihatööstuse tapaliini 25 töötaja palgad. 2013-2016. aastatel on keskmiselt tapaliini töötajate palgatõus olnud kuus protsenti aastas,» ütleb HKScan Estonia juht Anne Mere lihatööstuse kodulehele täna üles pandud palgarääkimiste ülevaates.

Ka toonitab Mere, et tapamaja töötajatele makstavad palgad on oluliselt kõrgemad nii riiklikust miinimumpalgast kui ka turu keskmisest palgast. Võrdluseks, 2017. aasta miinimupalk on 470 eurot kuus ning keskmine brotopalk toiduainete tootmises oli statistikaameti andmetel teises kvartalis 1071 eurot.

Samuti ütleb ettevõte, et vaatab iga-aastaselt üle kõikide ametikohtade palgad ning käesoleval aastal toimus palkade ülevaatus septembris ja oktoobris. Järgmine palkade ülevaatus toimub HKScani kinnitusel 2018. aasta kevadel. 

24. oktoobril alanud palgaläbirääkimistes Rakvere lihatööstuse tapamaja 25 liinitöötaja esindajate ning HKScani juhtkonna vahel on töötajad esitanud ettevõttele nõude 50-protsendiliseks palgatõusuks. Ettevõte pidi sellele omapoolse pakkumisega vastama eilseks. Kuigi töötajate ametiühing sai HKScani juhtkonnalt vastuse, midagi rõõmustavat selles ei olnud. 

Asjaosalised kirja sisu ei avalda, kuna HKScani juht kuulutas selle konfidentsiaalseks. «Tööandja on peale kirjutanud, et ei tohi avaldada,» täpsustas Postimehele Eesti Ametiühingute Keskliidu juht Peep Peterson, kelle valdusse see kiri täna jõudis. «Aga seda me saame öelda, et palgapakkumist seal ei olnud,» kinnitas ta.

Ka ütles ametiühingute juht, et HKScani väide kuueprotsendilise keskmise palgatõusu osas on nende jaoks uudis. «See on täiesti uus väide, mida nad eelmistel läbirääkimistel meile isegi ei tutvustanud,» lausus Peterson. Tema sõnul peavad nad seda väidet kontrollima. «Meil on õnneks olemas töötajate palgalehed, saame sealt järgi vaadata, kas see vastab tõele või mitte.»

Küll aga ütles ta, et need palgalehed, mida nad seni näinud on, seda väidet ei kinnita. Neilt paistab pigem nii, nagu Rakvere lihatööstuse liinitöölised seni ka avalikkuses on väitnud, et nad on pidanud pea kümme aastat samal palgal olema. «Aga me tahame tööandja väidet kontrollida, enne ei julge me seda ümber lükata,» möönis Peterson.

Kuigi seni on Rakvere lihatööstuse liinitöölised esitanud tööandjale üksnes ühe nõudmise ja see on 50-protsendiline palgatõus, märkis ametiühingute juht, et töötajad on valmis vastu tulema, kui tööandja teeb kas või mingigi pakkumise. «Nad on valmis kokkuleppeks. Aga kui tööandja ei tee ühtegi pakkumist, siis on see keeruline,» märkis Peterson.

Kuigi amet on neil inimestel üks, jaguneb see palga suuruse järgi omakorda nelja kategooriasse olenevalt sellest, kellel millised oskused on. Postimehele teadaolevalt saavad Rakvere lihatööstuse tapamaja töötajad kuus kätte keskmiselt 750–900 eurot. Teisisõnu, nende brutokuupalk jääb 925 ja 1120 euro vahele. Praegust palganõuet arvestades soovivad tapaliini töölised, et nende brutopalk tõuseks 1388–1680 euroni kuus. 

Läbirääkimiste järgmine samm näeb ette, et homme kohtub Rakveres läbirääkimiste osapooltega riiklik lepitaja Meelis Virkebau. Kohtumisel osalevad üksnes HKSCani juhtkonna ja liinitööliste esindajad, kolmandaid osapooli sellesse kaasatud ei ole. Postimehele teadaolevalt tähendab see aga, et ametiühingu kahe esindaja vastas on neli HKScani esindajat.

Rakvere lihatööstuse kodulehele üles pandud teates on veel kirjas, et ettevõte on eesmärgiks seadnud uuendada kogu organisatsiooni palgasüsteemi, et töötasu kujunemise alused oleksid ettevõtteüleselt sarnased, läbipaistvad ning kasvu toetavad. HKScani kinnitusel kaasatakse palgasüsteemi uuendamisse igast tootmisüksusest töötajate poolt valitud esindajad.

Kogu palgasüsteemi uuendus on valmis 2018. aasta esimeses kvartalis. «Lisaks soovin rõhutada, et HKScanis ei olda kindlasti selle vastu, kui töötajad soovivad ametiühinguid või teisi töötajate esindusorganisatsioone moodustada,» märgib lihatööstuse Eesti juht avalikus pöördumises.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles