Haridusministeerium ujub vastuvoolu ja viib ametikohti Tartust Tallinna (1)

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus jääb haridus- ja teadusministeeriumis ametikohti 
vähemaks, need kolitakse Tallinna. Haridusministeeriumi Tartusse toonud Tõnis Lukase sõnul on käsil ministeeriumi hiiliv äraviimine. Kantsler Tea Varraku sõnul pole see siiski nii.
Tartus jääb haridus- ja teadusministeeriumis ametikohti vähemaks, need kolitakse Tallinna. Haridusministeeriumi Tartusse toonud Tõnis Lukase sõnul on käsil ministeeriumi hiiliv äraviimine. Kantsler Tea Varraku sõnul pole see siiski nii. Foto: Kristjan Teedema

Valitsus kavandab riigiasutuste töökohtade kolimist pealinnast Eesti teistesse keskustesse. Samal ajal on haridus- ja teadusministeeriumi juhtkond oma töökohti Tartust taas Tallinna viimas.

Praegune Eesti Rahva Muuseumi juht, 2001. aastal ministrina haridusministeeriumi Tartusse toonud Tõnis Lukas tõdes, et valitsuse riigiasutuste pealinnast välja kolimise kava pole tõsiseltvõetav, kui haridusministeeriumi juhtkond viib töötajaid Tartust ära. 

«See teema on nii ja naa, mul pole sellele asjale suurt midagi lisada,» ütles haridus-ministeeriumi Euroopa Liidu ja rahvusvahelise koostöö osakonna juht Kalmar Kurs, kes kõnealuste muutuste tõttu on tuleva aasta 1. veebruarist ametist koondatud. 

Ei tagane plaanist

Eile enda sõnul väga hõivatud olnud Kalmar Kursil polnud mahti ümberkorraldustest pikemalt rääkida. «Täna (kolmapäeval – toim) on ministeeriumi ametiühingu esindajatel kohtumine personaliosakonnaga,» lisas ta. «Ametiühing tekkis meil ligi pool aastat tagasi seoses «toredate» asjadega, mis meie töös on tekkinud.»

Euroopa Liidu ja rahvusvahelise koostöö osakonnast on kavas viia Tallinna kolm töökohta. Lukase teada on aga töös terve selle osakonna ning ka üldharidusosakonna töökohtade kolimine: kes ei taha Tallinna minna, koondatakse.

Kui palju sellise valiku ette asetatavaid ametnikke võiks olla ja kas haridusministeerium hiilib tõepoolest Tartust Tallinna? Haridus- ja teadusminister Mailis Reps eile telefonile ei vastanud. Küll aga oli kahtlusi valmis ümber lükkama kantsler Tea Varrak. «Kuhu ta ikka hiilib. Seis on sama, nagu suve hakul tehtud plaanis kirjas: ametikohtade üleviimine Tartust Tallinna puudutab maksimaalselt 15 inimest. Liiguvad need, kes kevadise kava järgi peavad liikuma, sellest me ei tagane. Samas toome Tartusse meie haldusalas juurde 32 töökohta,» selgitas ta.

Mailis Reps ja Tea Varrak peavad Tartus käimist raskeks, aga sellised muutused on nende isiklike valikute pealesurumine kogu riigile, ütles haridusministeeriumi Tartusse toonud Tõnis Lukas.

Ametikohtade kolimine puudutab Varraku sõnul neid, kellel on vaja rohkem sünergiat, mida pakub töökoht pealinnas. Täpsemat teavet liikumiste kohta soovitas eile lähetuses olnud kantsler küsida ministeeriumi personaliosakonnast. 

Ametikohtade viimine Tallinna algas suvel. Septembri keskel teatas ministeeriumi kommunikatsiooninõunik Riina Soobik Tartu Postimehele, et pealinna on viidud viis ametikohta. Eile ütles ministeeriumi personaliosakonna juhataja Mare Pihel aga, et sel aastal on Tartust Tallinna viidud kolm töökohta. Vastuseta jäi küsimus, kumb arvudest on õige. 

Eilse seisuga töötas haridusministeeriumis Tartus 152 ja Tallinnas 53 inimest. 2018. aasta 1. veebruarist on Tallinnas ametis 60 ja Tartus 145 inimest. «Erinevus 2017. aasta ja 2018. aasta vahel tuleneb üldharidusosakonna nelja ametikoha ning Euroopa Liidu ja rahvusvahelise koostöö osakonna kolme ametikoha üleviimisest,» selgitas Mare Pihel. 

Ta lisas, et tuleval aastal kaalutakse veel kahe või kolme Euroopa Liidu ja rahvusvahelise koostöö osakonna töötaja viimist Tallinna. 2019. aastal polevat kavas töökohti Tallinna viia.

Riiklik otsus

Haridusministeeriumi Tartusse kolimine 2001. aastal oli valitsuse otsus, meenutas Tõnis Lukas. Ühelt poolt langetati selline valik regionaalpoliitilisel põhjusel ja teisalt selle pärast, et Tartu on Eesti haridus- ja teaduselu pealinn. 

«Nüüd viiakse haridusministeeriumi Tartust ära hiilivalt, eesmärk ongi kogu ministeerium siit ära viia,» väitis Lukas. «Minister Reps on algusest peale selliseid vihjeid teinud, ta suhtub Tartusse üleolevalt. Reps ja Varrak peavad Tartus käimist raskeks, aga sellised muutused on nende isiklike valikute pealesurumine kogu riigile. Kahju, kui selline käik tehakse paari inimese mugavuse pärast. Valitsuse kava kolida riigiasutused Tallinnast teistesse keskustesse pole tõsiseltvõetav, kui üks juhtministeerium, haridus- ja teadusministeerium, viib oma töötajad siit ära.»

Tartu linnapea Urmas Klaas tõdes, et iga avaliku ametikoha äraviimine Tartust teeb teda ärevaks. «Ma ei saa öelda, et ministeerium ei tohi tööd ümber korraldada, kuid selle käigus ei tohi asjatundlikud töötajad kaduma minna,» märkis ta. «Kompetentsed inimesed on kulla hinnaga, neisse tuleb suhtuda väga säästlikult, nende teadmisi ja oskusi tuleb kasutada.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles