Täna selgub Saksamaa valitsuse tulevik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Saksa liidukantsleri Angela Merkeli juhtimisel uue valitsuse moodustada lootvad erakonnad peavad täna otsustama, kas neil on piisav ühisosa koalitsiooni loomiseks, vastasel korral ootavad ees ennetähtaegsed valimised.

Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU), nende Baierimaa sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU), liberaalne Vaba Demokraatlik Partei (FDP) ja vasakpoolsed rohelised on nädalaid pinda sondeerinud, kuid peavad nüüd teatama, kas neil on võimalik alustada ametlikke koalitsiooniläbirääkimisi.

Kõneluspartnerite seisukohad erinevad paljudes valdkondades alustades põgenikest ning lõpetades kliimakaitse ja Euroopa Liidu reformidega. Sellist koalitsiooni üritatakse koostada septembris toimunud valimiste järel, mille tagajärjel kaotas Merkeli CDU/CSU mitmeid parlamendikohti. 

Kantslerina neljanda ametiaja suunas töötav Merkel on andnud loodetavatele koalitsioonipartneritele tänaseni aega põhimõttelisele kokkuleppele jõuda. Uus valitsus loodetakse kokku panna jõuludeks. 

Merkel tunnistas täna tõsiseid erimeelsusi valitsust moodustada üritavate erakondade vahel, kuid avaldas lootust, et ettevalmistavate kõneluste viimasel päeval jõutakse kokkuleppele.

«Kui konservatiivid, rohelised ja FDP ühte heita ei suuda, ei saa miski uusi valimisi ära hoida,» kirjutas nädalaleht Der Spiegel. «Seda ei taha keegi. Aga kas sellest piisab, et liitu õigustada?»

Erakondade värvide tõttu kutsutakse võimuliitu Jamaica koalitsiooniks.
Erakondade värvide tõttu kutsutakse võimuliitu Jamaica koalitsiooniks. Foto: Christian Ohde/imago/Scanpix

Erakondade värvide sobivuse tõttu Jamaica koalitsiooniks kutsutud potentsiaalset ühendust ei ole riigi tasandil varem järele proovitud, sestap ei ole teada, kui stabiilne see olla võiks. Selline kooslus on edukalt toiminud kohalikul tasandil. 

Koalitsioonieelsete kõneluste viimane voor peaks kestma hiliste õhtutundideni, sest parteide esindajatel on käsil keerulised teemad nagu migratsioon.

AfD parlamendifraktsiooni juht Alexander Gauland.
AfD parlamendifraktsiooni juht Alexander Gauland. Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

Analüütikute hinnangul tahavad kõik pooled siiski vältida ennetähtaegseid valimisi, sest sellest võiks kasu lõigata eeskätt paremäärmuslik Alternatiiv Saksamaale (AfD). 

Kui kokkuleppele jõutakse, siis esitatakse ühiselt kokkulepitud dokumendid kõigile koalitsioonileppega seotud erakondade komisjonidele, kes selle heaks peavad kiitma. 

President Frank-Walter Steinmeier pöördus hiljuti rahva poole ja kommenteeris näilist poliitilist paigalseisu: «Me ei tee endale teeneid, kui me ebaharmooniast skandaali teeme ning iga viivitust läbikukkumiseks nimetame.»

President Frank-Walter Steinmeier.
President Frank-Walter Steinmeier. Foto: Hasan Bratic/SIPA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles