Postimehe Trehvunks: hirmujutud tuleviku toidust. Kas homses Euroopas on lehm endiselt lehm?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Meid ahvatletakse ja vahel ka hirmutatakse juttudega sellest, mil moel kohe-kohe pööravad uued tehnoloogiad toidu tootmise ja põllumajanduse pea peale. Mida uskuda, mida mitte? Vaata täna kell 17.15 ülekannet Postimehe Trehvunksilt. Esinevad rakubioloog Toivo Maimets ja Euroopa parlamendi saadik Ivari Padar (SDE).

«Kutsume alati esinema neid, kes aitavad meil mõista nähtuste põhjusi ja vaadata ajas kaugemale ette,» ütles Postimehe Trehvunkside korraldaja, arvamustoimetaja Marti Aavik.

«On umbes tosin «läbimurdetehnoloogiat», mis muudavad meie elu pikemas perspektiivis tundmatuseni. Siia kuuluvad nii Asjade Internet, geeni- ja rakutehnoloogia kui robootika või põhimõtteliselt uudsete materjalide loomine,» selgitas Tartu Ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi direktor, professor Toivo Maimets ja jätkas: «Läbimurdetehnoloogiad on sellised, mille mõju avaldub laialt ja sügavalt, ulatudes kõigi elualadeni, nii ka põllumajandusse ja – laiemalt – inimkonna tervisliku toiduga kindlustamisse. Kas sellel nn lõpmatul progressil on ka mingid piirid ja mis neid seavad? Kas inimene ise saab lõpuks nende tehnoloogiatega hakkama?»

Eurosaadik Ivari Padar räägib meile suurtest vägikaikavedudest, mida iga päev Brüsseli koridorides tiirutamata tunda ei saa. Millised on toidu tootmisse puutuvad poliitilised jõujooned nii Euroopa parteiperekonniti kui riigiti?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles