Haukanõmm: riik võiks pensionäride töötamist rohkem tunnustada (1)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palgakasv on endiselt kiire.
Palgakasv on endiselt kiire. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Tulevast aastast muutuv tulumaksuvaba miinimum on Enn Eesmaa sõnul väike samm elujärje parandamise poole. Monika Haukanõmm leiab, et töötavaid pensionäre peaks rohkem toetama ja neile oleks võinud suuremat tulumaksuvaba miinimumi võimaldada. 

Eile kirjutas sotsiaalpsühholoog Annika Tallo, et vähe on räägitud tulumaksuvaba miinimumi muudatuste mõjust pensionäride sissetulekule. Keskmise ja sellest väiksema pensioni saaja jaoks ei muutu küll midagi, kuid väike võit kaasneb neile, kes teenivad kuni 1350 eurot kuus. Sellest rohkem teeniv pensionär hakkab aga raha kaotama.

Näiteks 1600 euro juures on kaotus 2017. aastaga võrreldes 27,64 eurot, 1800 euro puhul 49,87 ja 2000 euro puhul 72,09 eurot.

Kuigi tulumaksuvaba miinimumi tõusust tulenev lisaraha ei ole kuigi suur, on see riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikme Enn Eesmaa arvates väike samm paremuse poole. «Kui see inimene ükskõik mismoodi võidab kuus ligemale 17 eurot, siis on see tema jaoks kahtlemata ikkagi raha, millega ta saab mõnd asja rohkem endale lubada,» lisas ta. 

Eesmaa nentis muudatust kommenteerides, et kõiki korraga paremale elujärjele aidata ei saa ja lisas, et praegune koalitsioon on otsustanud aidata ennekõike vähemkindlustatud inimesi. «See on selline solidaarsusprintsiip, et need, kellel läheb suhteliselt või lausa hästi, nemad aitavad suuremat osa,» selgitas ta. 

Riigikogu sotsiaalkomisjoni abiesimehe ja Vabaerakonna liikme Monika Haukanõmme  seisukoht on, et ühtse tulumaksuvaba miinimumi kehtestamise asemel oleks võinud ka edaspidiseks töötavatele pensionäridele väikese erisuse jätta. «Kui inimene on ikkagi jõudnud teatud ikka, siis tal ongi tööl käimine keerulisem ja raskendatum,» sõnas ta ja lisas, et riik võiks nende inimeste aktiivsust toetada ja tunnustada. «Me oleks saanud sellega hakkama, sest neid töötavaid pensionäre meil nii palju ei ole.»

Tulumaksuvaba miinimum on praegu 180 eurot, sõltumata tulu suurusest. Pensionäridel on see 416 eurot. Järgmisest aastast hakkab tulumaksuvaba miinimum sõltuma sissetuleku suurusest. Kuni 1200-eurose sissetuleku puhul on see 500 eurot kuus, siis hakkab langema ja muutub 2100-eurose sissetuleku juures nulliks.

Sama sissetulekuga tööealise inimesega võrreldes pensionär siiski ei kaota, lihtsalt kaob pensionäri senine 416-eurone tulumaksusoodustus, mis kehtis sõltumata sissetuleku suurusest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles