Väikseid poisse duši all pesnud karatetreener sai kaheaastase töötamise keelu (5)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtusaal.
Kohtusaal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Võrumaal spordiklubi Budokai juhtinud ja aastaid karatetreenerina tegutsenud 1967. aastal sündinud Marek Rästas sai riigikohtus jõustunud otsusega kahe aasta pikkuse töötamise keelu, kuna pesi duši all alla kümneaastaste poiste suguelundeid.

50-aastane Rästas pesi või kuivatas käterätikuga 2013. aasta oktoobrist detsembrini kokku nelja alla kümneaastase lapse keha ja suguelundeid. Seda tegi mees kohtute hinnangul sugulise kire rahuldamiseks.

Asja esimesena vaaginud Tartu maakohus leidis aasta algul, et laste suguelundite ja muude erogeensete kehapiirkondade pesemine liigitub kehtivas redaktsioonis muu sugulise iseloomuga teoks (karistusseadustikus vägistamise paragrahvi all – toim). Kaheksa- ja üheksa-aastased lapsed kinnitasid, et treener neid pesi.

Samas laste palja keha käterätikuga kuivatamine kuriteoks maakohtu hinnangul ei liigitunud, kuna kannatanute ütlustest ei tulenenud, et keha kuivatamise ajal katsus või puudutas süüdistatav läbi käterätikute laste suguelundit või muud erogeenset kehapiirkonda sellise intensiivsusega, et seda saaks lugeda sugulise iseloomuga teoks.

Kohtualusele tehtud kohtupsühhiaatria ekspertiis tõendas, et Rästasel esineb seksuaalsuunitluse häire pedofiilia. Mees ise väitis kohtule, et pesemine kandis «hügieenkasvatuse eesmärke».

Muu sugulise iseloomuga tegu

Riigikohus 9. novembril avaldatud otsuses sama meelt ei olnud ja leidis, et süüdistatava väidetav hügieenikasvatuse eesmärk kannatanute pesemisel oli pelgalt ettekääne, et rahuldada enda sugukirge.

Samas nõustus riigikohus maakohtuga, et sugulise iseloomuga teoks ei saa lugeda mitte igasugust ühemõtteliselt seksuaalse tähendusega käitumist, vaid üksnes sellist tegu, mille korral on inimese seksuaalse enesemääramisõiguse riive piisavalt oluline.

Rästase kaitsja Olev Kuklase kaebas kuni riigikohtuni ja taotles mehe õigeksmõistmist, sest «suguühendusest erinev viis», «muu sugulise iseloomuga tegu» ja «erootiline situatsioon» olevat ebaselged õigusmõisted. Riigikohus leidis, et need tunnused tulebki sisustada kohtupraktikaga.

Riigikohus tõi välja, et nii maa- kui ka ringkonnakohus tuvastasid mehe süüditunnistamisel, et Rästas pesi mitme lapseealise kannatanu alasti keha, sh ka nende suguelundit. Ühtlasi tuvastasid kohtud, et kannatanud olid tegude toimumise ajal küll lapseealised, kuid oskasid end ise pesta, aga ei julgenud õpetajale vastu astuda. Rästasel ei olnud volitusi õpetajana õpilasi pesta ja ta möönis, et ta ei pea seda tegema.

Lisaks mõisteti Rästas süüdi selles, et ta oma lauaarvutis hoidis pildi- ja videofaile, millel oli kujutatud alla 14-aastaseid poisse erootilises situatsioonis.

Karateklubi treenerile maakohtus mõistetud tingimisi vangistus kaheaastase katseajaga jäi riigikohtus jõusse. Lisaks ei tohi ta kaks aastat töötada eelkooliealiste, alg- või põhikooli laste kehalise kasvatuse õpetaja ja laste treenerina. Prokurör taotles mehele kolmeaastast töötamise keeldu, mis on ka seaduses sätestatud maksimaalne võimalik. Rästasel on 2019. aastani kehtiv treeneri kutsetunnistus.

Mees ise jäi Postimehele kättesaamatuks, Budokai spordiklubi kontakttelefonile ei vastatud. Võrus elava treeneri sõnul Rästas enam karatetrenne lastele ei anna.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles