Opositsioon: Mugabe on võimult kõrvaldatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomuk Harare tänaval.
Soomuk Harare tänaval. Foto: AP/Scanpix

Märgid viitavad, et 37 aastat Zimbabwet valitsenud Robert Mugabe võim on otsa saanud. Sõjaväelise riigipöörde jooksul vastupanu ei osutatud ning nüüd on väidetavalt juba alguse saanud jõupingutused ajutise valitsuse moodustamiseks. 

Opositsiooniallikad väitsid CNN-ile, et arutelud on käimas. «Võimu üleminek on alanud ja selle kiidavad vaikimisi heaks teised jõud regioonis.» Teiste jõudude all peeti silmas naaberriike. 

Opositsioonierakonna sõnul on käimas läbirääkimised ajutise valitsuse moodustamiseks. Uus valitsus peaks arvesse võtma ka opositsiooni arvamust. Anonüümseks jäänud allika sõnul paistab, et plaanid saavad teoks. Opostitsioonipartei kutsus kõiki osapooli inimelusid austama. Nende sõnul oli Mugabe langus vaid aja küsimus.

Robert Mugabe.
Robert Mugabe. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma sõnul on 93-aastane Mugabe koduarestis ja teda pole vigastatud. Mugabe pole ise pärast riigipöörde algust rahva poole pöördunud.

Pealinn Harare sõlmpunktidesse on toodud tankid, aga tunnistajate sõnul on olukord tänavatel siiski rahulik. Sõdurid on väidetavalt rahulikult meelestatud ja räägivad isegi inimestega juttu.

Sõdurid Harares.
Sõdurid Harares. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/Scanpix

Mugabe võimult kõrvaldamise kohta saabusid selgemad märgid eile, mil tema liitlasena tuntud Zuma ei mõistnud hukka sõjalist riigipööret. Lõuna-Aafrika president avaldas lihtsalt lootust, et olukord saadakse kontrolli alla ning rahu ja stabiilsus tuleb Zimbabwesse tagasi.

Nüüdseks on Lõuna-Aafrika Vabariik saatnud Zimbabwesse delegatsiooni, et vahendada kõnelusi armeejuhtide ja Mugabe vahel. Mugabe on BBC andmetel väitnud, et ta on endiselt Zimbabwe ainus õiguspärane valitseja.

Reutersi sõnul oli asepresident Emmerson Mnangagwa viimase aasta jooksul koostanud koos relvajõudude liidrite ja opositsiooniga Zimbabwe tulevikuvisiooni, milles Mugabel kohta ei näinud.

Grace Mugabe ja Emmerson Mnangagwa.
Grace Mugabe ja Emmerson Mnangagwa. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/Scanpix

Kui võimupartei ZANU-PF mõjuvõimsa noorteorganisatsiooni juht Kudzai Chipanga olevat teisipäeval relvajõudude juhatajale kindral Constantina Chiwengale andnud korralduse väeosas püsida, siis nüüd on Chipanga vabandanud ja väitnud, et ta eksis Chiwengale antud korralduse osas. Chiwenga sõnul on ta alles noor ja eksis oma valikutega.

Kindral Constantino Chiwenga.
Kindral Constantino Chiwenga. Foto: JEKESAI NJIKIZANA/AFP/Scanpix

Kindralid eitasid eile hommikul riigitelevisioonis riigipööret, kuid kinnitasid, et on võtnud sihikule president Robert Mugabe lähikonda kuuluvad kurjategijad.

«Pole tegemist sõjaväelise võimuhaaramisega valitsuselt. Me võime rahvale kinnitada, et presidendi ja tema perekonnaga on kõik korras ning nende julgeolek tagatud. Me võtsime vaid sihikule kurjategijad, kes tema ümber kuritegusid sooritavad. Kohe, kui me oleme oma ülesanded täitnud, peaks olukord normaliseeruma,» lubas üks kindralitest.

Sotsiaalmeedias on Zimbabwes toimunuga seoses läinud liikvele mitmed libakontod. See on muutnud sotsiaalmeedia omaette sõjatandriks, kus üritatakse edastada erinevate osapoolte jaoks kasulikku informatsiooni.

Twitteri kontodel avaldavad sarnaste nimedega ZANU-PF kontod vastandlikku informatsiooni. Üks konto väidab, et väljendatakse asepresidendi ametlikke seisukohti. Teine sarnase nimega konto väitis aga, et hoopis nemad esindavad võimuparteid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles