SSi ohvitseridele esitati koonduslaagris töötamise eest süüdistused (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinrich Himmler Stutthofi koonduslaagrit külastamas.
Heinrich Himmler Stutthofi koonduslaagrit külastamas. Foto: akg-images/Scanpix

Saksamaa prokurörid teatasid eile, et esitasid süüdistuse kahele 90ndates eluaastates endisele SSi ohvitserile. Arvatakse, et mehed olid seotud sadade inimeste tapmisega Stutthofi koonduslaagris.

Dortmundi prokuröride hinnangul olid 92- ja 93-aastased mehed osalised praeguse Poola territooriumil toimunud massimõrvades, teatas Münsteri regionaalkohus. Mehed töötasid Stutthofi koonduslaagris valvuritena.

92-aastane kahtlusalune viibis Stutthofis 1944. aasta juunist kuni 1945. aasta maini. Teine kahtlustatav oli valvur 1942. aasta juunist kuni 1944. aasta septembrini.

Gdanski linna lähedal asunud koonduslaagris hukkus umbes 65 000 inimest. Natsi-Saksamaa lõi laagri 1939. aastal ja see tegutses kuni vabastamiseni 1945. aastal.

Stutthofi koonduslaagri asukohas paiknevad mälestusmärgid.
Stutthofi koonduslaagri asukohas paiknevad mälestusmärgid. Foto: /©The Image Works / TopFoto/Scanpix

Teiste kuritegude kõrval nähakse meestel süüd ka üle 100 poolaka tapmises gaasikambris 1944. aasta juunis. Samuti arvatakse, et nad olid osalised 77 haavatud sõjavangi tapmises sama aasta suvel ning sadade juutide tapmises.

Mõlemad süüdistatavad eitasid seost Stutthofi sündmustega. Nüüd peab kohus otsustama, kas meeste suhtes algatatakse kohtuprotsess.

Saksamaa teeb jõupingutusi, et kohtu alla saata viimaseid elusolevaid natsikurjategijaid. Paljud juhtumid kohtusse ei jõua, sest kohtualused on väga kõrges vanuses ning kohus võib otsustada, et nende tervisliku seisundi tõttu protsessi ei alustata.

Viimase seitsme aasta jooksul on vaid neli sellist juhtumit kohtusse jõudnud. Kasutusele on võetud uus põhimõte, mille kohaselt piisab tõendina sellest, et töötati koonduslaagris. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles