Vallad kaovad, vallajuhtide palgad kerkivad (2)

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Haldusreformi järel on Jõgeva- ja Tartumaal 35 omavalitsusest alles jäänud 11. Uusi omavalitsusi juhivad siiski tuttavad tegelased – need, kes on valdu ja linnu tüürinud ka varem. 

Vaid mõne üksiku endise omavalitsuse juhid pole saanud mõnes uues vallas tööd. Kui ametikohti ei jagu samas omavalitsuses, kolivad teenelised vallajuhid järgmisesse. 

Näiteks saab endine Jõgeva vallavanem Enn Kurg uuel aastal abivallavanema koha Mustvee vallas. Kuigi suurt võitu palgas Kurel siiski pole loota, sest Jõgeva vallajuhi ametis oli tema töötasu 1955 eurot ning uues ametis hakkab ta saama kuupalka vaid viis eurot rohkem.

Samas ei pea endised omavalitsusjuhid sama või kõrgema palga saamiseks ilmtingimata tööle asuma vallavanema või abivallavanema kohale. Endine Jõgeva linnapea Raivo Meitus sai linna juhtimise eest 2300 euro suurust kuupalka. Nüüd valis Jõgeva vallavolikogu ta uue volikogu esimeheks ning kinnitas tema töötasuks 90 protsenti vallavanema palgast. Seega on Meituse palk edaspidi 3150 eurot. 

Hüppeline palgatõus

Kui vaadata Tartu- ja Jõgevamaad, siis sai suurima palgatõusu Tartu linnapea Urmas Klaas, kelle töötasu suurenes ühe Eesti keskmise palga jagu – nüüd on see 4500 eurot ja sellega käib kaasas 400-eurone autohüvitis. Piirkonnas suuruselt teist palka teenib Jõgeva vallavanem Aare Olgo (3500 eurot) ning kolmandat Elva vallavanem Toomas Järveoja (3200 eurot).

Foto: Graafika: Artur Kuus

Aare Olgo palk oli seni Laeva vallavanema ametikohal 1500 eurot, seega kasvas tema sissetulek nüüdseks enam kui kaks korda.

Ringiga on kodukandis tagasi endine Saare vallavanem Jüri Morozov, kes vahepeal riigikogu saadiku elu maitses. Nüüd juhib Morozov Mustvee valda. «Oh ma nüüd ei tea, kui suur see õnn ikka on,» sõnas ta ajakirjanikult vallavanema ametikoha puhul õnnitlusi vastu võttes.

Morozovil tuleb praegu tegeleda Mustvee vallaks ühinevate omavalitsustega eraldi, jätkata pooleliolevaid hankeid ja projekte ning samas püüda uus vald võimalikult kiiresti tööle saada.

Nagu enamasti teleturureklaamides öeldakse: see pole veel kõik. Oluline on meeles pidada, et riik maksab haldusreformiga kaduvate omavalitsuste juhtidele preemiaks tehtud töö eest aasta või poole aasta suuruse palga. Aastapalgasuuruse hüvitise saavad need omavalitsusjuhid, kes on ses ametis olnud kauem kui aasta. Alla aasta valla või linna eesotsas seisnutele maksab riik poole aasta palga suuruse hüvitise.

Seejuures on küll tingimus, et hüvitise saavad need juhid, kes ei jätka vallavanema või linnapea ametis. Teisalt ei välista ükski klausel hüvitise saamist juhul, kui endine vallajuht täidab uues omavalitsuses näiteks abivallavanema või volikogu esimehe töökohustusi.

Riik maksab haldusreformiga kaduvate omavalitsuste juhtidele preemiaks tehtud töö eest aasta või poole aasta suuruse palga.

Seega näiteks saab kuldse käepigistuse osaliseks endine Avinurme vallavanem Aivar Saarela, kes nüüd on Mustvee vallavolikogu esimees ning saab 1250-eurost palka. Ka terendab aastapalgasuurune hüvitis endisele Jõgeva vallavanemale Enn Kurele ja endisele Jõgeva linnapeale Raivo Meitusele. Nagu artikli esimeses pooles kirjas, teenib Meitus tegelikult nüüd varasemaga võrreldes palju kõrgemat palka.

Aastapalgasuuruse hüvitise saavad teiste hulgas ka Vara vallavanem Väino Kivirüüt, Kambja vallavanem Ivar Tedrema ja Rannu vallajuht Maano Koemets. Kõiki eelnimetatuid ühendab asjaolu, et nad asuvad uutes omavalitsustes tööle juhtivatele kohtadele, kuid mitte vallavanemana.

Sama seis

Mõnes paigas jääb siiski seis ka endiseks. Nimelt jäid haldusreformist puutumata Nõo ja Luunja vald. Luunja valda juhivad pärast valimisi samad inimesed, kes ennegi: Aare Anderson on endiselt vallavanem ning volikogu esimees Radž Sauk. Mõlema mehe töötasu jääb esialgu samuti samaks.

Ka Nõo vallajuhi ametis jätkab tööd Rain Sangernebo. Siiski vahetus seal volikogu esimees, kelleks sai valimisliidu «Vali Nõo!» aktivist Krista Kvarnström. «Püüame ikka tasa ja targu siin edasi toimetada. Samuti ei muuda me vallavalitsuse struktuuri ega tekita abivallavanema kohta juurde,» sõnas ta. Siiski tuleb Nõo vallavanema palgaküsimus uuel nädalal arutlusele.

Foto: Graafika: Artur Kuus
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles