Klaas: majanduse tootlikkus pole palgakuludele järele jõudnud

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Riigikogu majanduskomisjoni esimees reformierakondlane Urmas Klaas ütles ettevõtluskeskkonna arutelul riigikogus, et riik peab majandusotsuste tegemisel pikemalt ette vaatama.


«Pean oluliseks, et lisaks iga-aastasele riigieelarve menetlemisele käsitleksime Eestit kui ettevõtluskeskkonda ja majandusruumi ka pikemas perspektiivis,» sõnas Klaas

Klaas viitas probleemile, et majanduskasvu perioodil on tootmine olnud liigselt orienteeritud sisetarbimisele. Sellega on kaasnenud suur laenuraha, mis on toonud kaasa tööjõukulude kiire kasvu ja tootlikkuse kasv selle taustal ei ole viimastel aastatel olnud proportsioonis palgatõusuga.

Klaasi sõnul tõstatasid põllumajandustootjad majanduskomisjonis kõige teravama probleemina Eesti põllumajandustootjate ja toidusektori ebavõrdse kohtlemise Euroopa Liidu otsetoetuste süsteemis.

Poliitiku sõnul on ettevõtjad hoiatanud riiki ka üle jõu käiva sotsiaalpaketi pärast ja tähelepanu juhtinud liigsele bürokraatiale.

«Eesti majandusstruktuur peab muutuma ning meie ettevõtete ekspordisuutlikkus peab oluliselt kasvama. Tootlikkuse kasvatamine, innovatsiooni kasutamise võimekuse arendamine, juhtide ja töötajate arendamine - need on selles kontekstis kindlasti võtmevaldkondadeks. Kõigist meie kohtumistest on läbiva joonena olnud teema vajadusest teha suuremat koostööd ja tõsist infovahetust riigi, kohalike omavalitsuste ja ettevõtjate vahel,» sõnas Klaas.

Ta rõhutas, et ettevõtjad peavad tähtsaks, et riik jätkaks ranget eelarvepoliitikat, et maksusüsteem oleks lihtne, läbipaistev, motiveeriv, kohtlema kõiki võrdselt.

«Me ei tohiks teha maksupoliitikas järske muudatusi,» arvas majanduskomisjoni esimees. Klaas peatus veel tööjõuturu, hariduspoliitika ning välismajanduspoliitikaga seotud küsimustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles